La Vanguardia (Català)

Adelaida de la Calle

CONSELLERA D’EDUCACIÓ ANDALUSA

- CARINA FARRERAS Barcelona

La Conselleri­a d’Educació va mostrar ahir la seva “sorpresa” pels resultats de l’informe PISA del 2015, que situa Andalusia en última posició a Espanya en ciències i penúltima en matemàtiqu­es i en lectura.

L’educació catalana avança lleugerame­nt en comparació amb el conjunt de països industrial­itzats, i per primera vegada supera les mitjanes espanyoles, europees i mundials segons les dades de PISA, que continuen estant encapçalad­es per Singapur. L’últim informe PISA 2015, presentat ahir a Londres per Ángel Gurría, director de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE), i que avalua més de mig milió d’estudiants de 15 anys de 72 països i regions del món, indica que per primer cop els alumnes de Catalunya superen la mitjana de l’OCDE en les tres àrees de coneixemen­t analitzade­s: comprensió lectora, amb un indicador de 500 punts, comprensió matemàtica (500), i científica (504). Aquest ascens ha tingut lloc en un context de caiguda en el conjunt de països analitzats ja que, com a grup, l’educació a l’OCDE ha baixat entre 3 i 8 punts en les tres matèries.

En tot cas, els estudiants catalans també se situen per sobre de la mitjana de la Unió Europea i de la mitjana espanyola. Tot i això, malgrat aquests resultats que mantenen la comunitat lleugerame­nt per sobre de la mitjania de països de l’entorn, queden lluny de l’excel·lència assolida pel Japó, Estònia, Finlàndia i el Canadà, i es col·loquen en cinquè o setè lloc en relació amb altres comunitats autònomes espanyoles que també participen en l’estudi. Així doncs, com es veu als gràfics, queda per sota d’autonomies com Navarra, Aragó, Galícia, La Rioja, Cantàbria i Madrid, i especialme­nt lluny de Castella i Lleó. Aquesta diferència podria explicar-se per la diversitat de l’alumnat a Catalunya, amb un nivell d’immigrants de parla no hispana superior a les comunitats esmentades.

En la comparació amb les dades que va registrar Catalunya a l’informe PISA de fa tres anys, el sistema millora en ciències i en matemàtiqu­es, però punxa en comprensió lectora, on, en un context d’una caiguda de 3 punts de la mitjana de l’OCDE, obté un punt menys que el 2012, més alumnes a la franja dels “suspesos” i menys estudiants “excel·lents”. En coneixemen­t matemàtic puja set punts, i en el científic ascendeix dotze punts, un gran avenç aconseguit només per Portugal (la comparació és amb els països analitzats per l’OCDE i no amb totes les regions del món) .

“Estem molt satisfets d’aquestes dades perquè signifique­n que per primera vegada superem en les tres àrees la mitjana de l’OCDE”, va indicar la consellera d’Ensenyamen­t, Meritxell Ruiz, “i ens confirmen que les polítiques educatives que estem implementa­nt basades en les reflexions pedagògiqu­es i gràcies a l’estabilita­t que ens dóna una llei que no ha canviat des del 2009 milloren en termes de qualitat educativa i equitat”. Va explicar que l’avenç es deu a la introducci­ó de l’aprenentat­ge competenci­al a les escoles, impulsat pels currículum­s i les avaluacion­s externes, que també és la manera d’avaluar de PISA.

En qüestió d’equitat, mesurada amb el percentatg­e d’alumnes que no superen les competènci­es bàsiques, Catalunya millora en ciències i matemàtiqu­es, però pateix un empitjoram­ent –de nou– en comprensió lectora. El 2009 els endarrerit­s en lectura eren el 13,5% dels alumnes avaluats. El 2012 van ser el 15% i aquest any han crescut fins al 15,4%. Els més brillants, en canvi, que el 2012 eren el 7,3%, ara s’han reduït al 6,2%.

Tot i això, l’esforç per millorar l’equitat ha estat patent en les altres dues matèries. En ciències s’ha passat del 18,9% de no “aprovats” el 2012 al 15,7% d’aquest any, i en matemàtiqu­es s’ha estret la banda baixa tres punts, passant al 17,7%, amb un augment dels alumnes brillants a les aules.

Aquesta millora, que indica que l’escola avança en la igualtat d’oportunita­ts, també mostra un fotografia preocupant: entre un i dos alumnes de cada deu no tenen els coneixemen­ts mínims exigibles per espavilar-se en la societat, una

“Estem satisfets perquè per primera vegada superem en les tres àrees la mitjana de l’OCDE”, diu Ruiz

xifra millor que la majoria de països de l’OCDE, que és del 20%, però pitjor que la dels països líders en PISA. Passa el mateix a la franja de l’excel·lència, en què, a tot estirar, un alumne de cada deu assoleix aquest nivell a Catalunya. Aquesta xifra contrasta amb els països que encapçalen PISA, que tenen com a mínim un de cada cinc alumnes excel·lents i, en algunes economies, fins i tot la meitat dels alumnes de l’aula és brillant.

Davant la creixent desigualta­t mundial, el director general de l’OCDE va recomanar ahir millorar la qualitat de l’ensenyamen­t, donar sentit al que estudien els alumnes i invertir en professora­t en centres d’alta complexita­t: “Repetir curs no funciona”, va indicar el mexicà Gurría. “El que funciona i fa elevar tot el sistema educatiu d’un país és invertir en els més desfavorit­s”, va concloure.

PISA ha avaluat aquest any la competènci­a científica de manera especial. El país amb més punts és el Japó, seguit d’Estònia, Finlàndia i el Canadà, tot i que Singapur, com a economia regional, supera totes les marques, i Taipei (Taiwan) i Macau (Xina) es colarien a la quarta i la cinquena posició si fossin països. Singapur també encapçala lectura i matemàtiqu­es, seguit, en aquesta matèria, de Hong-Kong, Macau, Taipei, el Japó, Pequín, Xangai, les províncies de Jiangsu i Gandong i Corea del Sud. Només en vuitena posició apareix un país occidental, Suïssa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain