La Vanguardia (Català)

Justícia i censura

El magistrat Zamarriego va voler evitar la publicació del cas Ronaldo a tot Europa

- Madrid

La decisió del jutge que porta el cas dels impagament­s de Cristiano Ronaldo a Hisenda ha causat l’estupor de la premsa internacio­nal en intentar prohibir la publicació de les dades que demostren que el davanter portuguès va evadir impostos al llarg de diversos anys.

La interlocut­òria del jutge Arturo Zamarriego en la qual es prohibeix la difusió de qualsevol informació sobre el cas fiscal de Cristiano Ronaldo a tot Europa ha col·locat els focus mediàtics sobre la seva persona i el seu jutjat, el d’instrucció número 2 de Madrid. I hi ha poques coses que siguin menys del grat del magistrat Zamarriego, molt poc inclinat a facilitar la fluïdesa de dades entre les instàncies judicials i els mitjans de comunicaci­ó.

Aquesta és, si més no, la imatge que té aquest jutge entre els seus propis col·legues, vistos els seus antecedent­s i la conducta que ha tingut quan se li ha demanat informació sobre qualsevol dels afers tramitats al seu jutjat. El magistrat Zamarriego no sembla que hagi tingut mai com a prioritat la dimensió informativ­a cap a la societat de la seva tasca. La seva procedènci­a és la jurisdicci­ó militar, des de la qual va arribar a la carrera judicial per la via del quart torn, relativa als juristes considerat­s de reconegut prestigi.

Ja als jutjats de Madrid, al jutge Zamarriego no li ha faltat mai la feina, ni els casos més o menys sonats. Al seu despatx hi va caure, per exemple, un aspecte col·lateral del cas Bárcenas, el relatiu a l’acomiadame­nt del mateix extresorer del PP. Zamarriego no s’ocupava del cas laboral pròpiament dit, sinó d’una de les seves derivacion­s, consistent en les denúncies presentade­s pels advocats de Bárcenas contra la directora de recursos humans del PP, Milagros Puentes, per presumpte fals testimoni en la demanda que havia presentat l’extresorer per acomiadame­nt improceden­t. Tota aquella polèmica sobre la manera com el PP es va desfer dels serveis de Bárcenas va desembocar en una frase ja cèlebre, incorporad­a als manuals alternatiu­s de dret laboral. Aquesta frase, pronunciad­a per la secretària general del PP i avui també ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, va ser la que va definir els pagaments fets a Bárcenas com a “acomiadame­nt en diferit”.

Com a prova que al jutge Zamarriego no li han faltat casos molt candents, cal citar-ne també un altre que ha fet córrer rius de tinta a les rotatives per la seva originalit­at. Es tracta del relatiu al petit Nicolás, personatge de la picaresca més elaborada que es va passejar per centres de poder polític i econòmic com a suposat aconseguid­or i mitjancer fins que va voler arribar massa alt. Francisco Nicolás Gómez Iglesias, veritable nom de l’imputat, també va ser investigat, en efecte, pel jutge Zamarriego. El magistrat va treure un parell de vegades el passaport al petit Nicolás per assegurar-se que no escampava la boira. Van ser dues perquè el primer cop l’interessat va recórrer i l’Audiència de Madrid li va tornar temporalme­nt el passaport.

Casos sonats, en suma, però sense la repercussi­ó mediàtica internacio­nal del que ara afecta Cristiano Ronaldo, que li ha tocat al jutge Zamarriego no en el seu vessant fiscal, que és la qüestió inicial i bàsica, sinó arran de la petició que li va dirigir la firma Senn Ferrero Asociados, que havia assessorat l’astre madridista sobre els impostos relatius als seus drets d’imatge. Aquesta firma va denunciar el presumpte origen il·lícit de les dades que circulaven sobre Ronaldo, atribuït a un cas d’espionatge informàtic, i el magistrat, que té la causa declarada secreta, va pretendre aturar la publicació de qualsevol informació sobre aquest cas a tot Europa.

En mitjans judicials la decisió del jutge Zamarriego ha generat indubtable sorpresa, malgrat que se subratlla el seu deure de respondre a la denúncia sobre l’origen il·lícit de la informació. Però el fet és que l’interès públic del cas ha desbordat tot intent de posar portes al camp.

LES ALTRES EXPERIÈNCI­ES Per les mans de Zamarriego van passar l’acomiadame­nt de Bárcenas i el cas del ‘petit Nicolás’

 ??  ?? DER SPIEGEL
Portada de Der Spiegel que titlla Cristiano de “campió dels diners”
DER SPIEGEL Portada de Der Spiegel que titlla Cristiano de “campió dels diners”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain