La Vanguardia (Català)

El cava, a l’estranger

-

El mercat de l’escumós català més conegut s’orienta cada cop més cap a l’estranger, on ven dues de cada tres ampolles, compensant d’aquesta manera el continu retrocés que pateix al mercat espanyol.

Sant Sadurní d’Anoia

Les vendes del sector del cava durant els primers nou mesos de l’any han minvat en el mercat interior però no en l’exportació. En el mercat interior, abans de saber-se com anirà la rellevant campanya de Nadal, les vendes han caigut un 4,02% respecte al mateix període de l’any passat. En canvi, les exportacio­ns creixen un 3,70% (un 0,95% als països de la Unió Europea i un 9,96% als països tercers). En el global, les vendes de cava durant els tres primers trimestres del 2016 han crescut un 0,92%, fins a un total de 160,2 milions d’ampolles. D’aquestes, 105,3 milions d’ampolles (el 65,8%) van a l’exportació i 54,8 milions (el 34,2%) al mercat nacional, on es preveu vendre’n uns altres 40 milions per la campanya de Nadal.

Si s’agafen els darrers dotze mesos, al setembre del 2016, comparat amb un any abans –és a dir, incloent-hi el Nadal passat–, la patacada en el mercat espanyol encara és més destacada, amb una caiguda de vendes del 8,72%. En canvi, la marxa de les vendes de cava en els mercats internacio­nals durant aquest mateix període ha estat notable, amb un increment que s’ha situat en un 5,79%. En aquest període les vendes han crescut un 4,82% a la UE (que representa el 67,7% del mercat d’exportació) i un 8,27% als països tercers.

Cada cop hi ha més cellers exportant: ja n’hi ha 130 d’un total de 234 elaborador­s de cava. Només a Bèlgica s’ha passat en el darrer any (d’octubre a setembre) de 72 a 102 les caves que hi exporten.

De les dades facilitade­s pel Consell Regulador del Cava destaca que per primer cop Bèlgica s’ha convertit en el principal feu exportador i ha desbancat Alemanya, on les vendes han caigut un 14,41%. Durant els tres primers trimestres de l’any, a Bèlgica s’han venut 19,5 milions d’ampolles, per 17,4 a Alemanya. Al Regne Unit, el tercer mercat on més s’exporta amb un total de 15,9 milions d’ampolles de gener a setembre d’enguany, les vendes han caigut un 4,65%, per la forta competènci­a dels prosecco italians. Des del Consell Regulador del Cava no es creu que el Brexit s’hagi deixat notar encara. El que sí que mostra molta solidesa és el quart mercat mundial del cava, els EUA. A més, destaca l’increment d’un 28,30% de les vendes a França, que ja és el cinquè país mundial on més cava es beu. També destaca l’increment d’un 10,33% de les vendes al Japó (el sisè mercat mundial), d’un 14,42% a Suècia, d’un 7,83% a Finlàndia, d’un 24,61% als Països Baixos o d’un 21,23% a Suïssa.

D’altra banda, la Junta d’Extremadur­a ha anunciat la seva oposició a les restriccio­ns de plantacion­s de vinya per a la Denominaci­ó d’Origen Cava plantejade­s pel Consell Regulador i que impugnaria qualsevol acord que es prengués en aquest sentit. Extremadur­a només té unes 500 hectàrees de vinyes emparades per la DO Cava i vol créixer. El Ministeri d’Agricultur­a prendrà una decisió abans l’1 de febrer.

Del total de 234 cellers que fan cava, ja n’hi ha 130 que exporten; Bèlgica és ara el primer destí

 ?? THE IMAGE BANK ?? El 65,8% de les ampolles de cava ja van a l’exportació, i un 34,2% es queden en el mercat nacional
THE IMAGE BANK El 65,8% de les ampolles de cava ja van a l’exportació, i un 34,2% es queden en el mercat nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain