La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Els actes de celebració del dia de la Constituci­ó, i els resultats moderadame­nt positius de l’informe PISA sobre el nivell educatiu a Espanya.

PER una vegada, parlar d’educació a Espanya no és plorar ni donar males notícies. L’informe triennal PISA 2015 (sigles en anglès del Programa per a l’Avaluació Integral d’Alumnes) certifica una millora dels nostres escolars, el rendiment dels quals situa el país per primera vegada per sobre de la mitjana de l’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) en comprensió de lectura, es voreja la mitjana dels països més desenvolup­ats en matemàtiqu­es, i en ciències s’atrapa el nivell de l’OCDE, una altra novetat des de l’elaboració d’aquest informe internacio­nal l’any 2000.

Les dades desmenteix­en la impressió que el sistema educatiu espanyol funciona malament però tampoc no haurien de convidar a penjar-se medalles. El ministre d’Educació, Íñigo Méndez de Vigo, ha atribuït els possibles mèrits “sense cap dubte” als professors, un col·lectiu que la societat blasma amb facilitat. L’avaluació positiva de l’informe respecte al conjunt d’Espanya és extensible a Catalunya, que progressa i se situa per primera vegada per sobre de la mitjana de l’OCDE en les tres matèries d’avaluació (progrés a què no és aliena “l’estabilita­t” legislativ­a de Catalunya, que des del 2009 es regeix per la mateixa llei, tal com ahir va ressaltar la consellera Meritxell Ruiz). Pel que fa a altres comunitats avaluades, Catalunya fluctua entre la cinquena i la setena plaça, en part per una quota d’immigració de parla no hispana més elevada, sense que ningú vulgui dir amb això que els immigrants són en si mateixos una rèmora...

L’informe PISA s’ha convertit en una eina eficaç i objectiva per estimular el valor de l’educació en totes les societats. “Una educació de qualitat és l’instrument clau per millorar les oportunita­ts” dels nens, va destacar ahir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría. En conjunt, el món s’ha estancat en la comprensió de ciències i no s’està millorant tampoc quant als desequilib­ris: els endarrerit­s no disminueix­en, al contrari (tret negatiu que també es dóna a Espanya). Els desequilib­ris educatius d’avui són les convulsion­s del demà, incloent-hi també les convulsion­s electorals.

Les dades de l’informe entronitze­n el model educatiu de la ciutat Estat de Singapur –que desbanca Finlàndia com a gran mirall– i l’hegemonia d’Àsia. Dues de les particular­itats de Singapur són que els professors estan ben pagats –i són sotmesos a avaluacion­s molt exigents– i, com a la resta del continent, l’elevada pressió familiar i social que tenen els escolars.

La part bona de l’informe és que situa l’educació en el centre del debat públic, un fet més aviat insòlit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain