La Vanguardia (Català)

A la recerca d’un líder

Fernández crida a forjar un “consens previ” per al pròxim període de sessions

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

El PSOE vol tancar l’elecció del seu nou secretari general abans d’obrir la negociació de la reforma constituci­onal.

“Camí llarg, passa curta”. Aquest és el calendari que la direcció interina del PSOE té al cap per presentar al Congrés la seva prevista petició de creació d’una subcomissi­ó per obrir el debat sobre una possible reforma de la Constituci­ó. “Primer, obrirem converses per veure si és possible trobar un consens previ”, diuen fonts de la direcció del grup socialista.

I així ho va anunciar el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, a la seva arribada ahir a l’acte del dia de la Constituci­ó, on només va coincidir amb dos presidents autonòmics socialiste­s més, l’extremeny Guillermo Fernández Vara i el castellano-manxec Emiliano García-Page. El calendari dels socialiste­s, segons confirmen a La Vanguardia, implica que, com a molt aviat, aquesta subcomissi­ó parlamentà­ria no s’obriria fins al mes de setembre de l’any que ve, quan arrenqui el pròxim període de sessions a les Corts, i, a més, quan el PSOE ja tingui investit un nou secretari general.

Javier Fernández va expressar el seu propòsit que el congrés del PSOE, que escollirà el seu nou líder, se celebri abans de l’estiu de l’any que ve, probableme­nt al juny. L’extremeny Vara així ho va corroborar: “La reforma de la Constituci­ó no s’aprovarà al llarg de l’any que ve, portarà el seu temps, però el PSOE sí que celebrarà el seu congrés l’any que ve. Així que ningú no dubti que el PSOE estarà en plena forma quan arribi el moment”.

Al grup socialista asseguren que per a l’actual període de sessions ja hi ha previstes fins a vuit noves subcomissi­ons de treball –sobre la llei educativa, el pacte de Justícia, els autònoms i la violència de gènere–, pactades entre la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i els portaveus dels quatre principals grups amb seient a la Mesa: PP, PSOE, Podem i Ciutadans. Fonts parlamentà­ries consideren que no es crearan més subcomissi­ons en aquest període de sessions, per no col·lapsarne el funcioname­nt. Els socialiste­s, però, insisteixe­n que durant els pròxims mesos intentaran aconseguir el “consens previ” necessari per obrir l’esmentada subcomissi­ó el pròxim període de sessions.

La clau, segons va admetre Mariano Rajoy, és “saber què es vol reformar”. És a dir, “què es tracta i què no” en aquesta subcomissi­ó. I la direcció interina de Ferraz coincideix amb el Govern central i amb C’s que l’article 2 de la Constituci­ó, tal com acostumen a subratllar, “no es toca”. En aquest sentit, el president del Govern va dir que “cal preservar la unitat d’Espanya, la sobirania nacional i la igualtat entre tots els espanyols, perquè són els pilars de la nostra convivènci­a”. “A partir d’aquest punt –va concloure Rajoy–, es pot parlar”.

El socialista Javier Fernández va defensar, per la seva part, la reforma de la Carta Magna davant els que volen “canviar-la de manera radical o sacralitza­r-la”, igualment amb l’excepció que “nosaltres no volem canviar l’article 2”. I és que, malgrat acceptar que “el concepte de nació és polisèmic”, des del punt de vista jurídic, polític i constituci­onal, va dir, “hi ha una única nació”, que és l’espanyola. En el mateix sentit, el president de C’s, Albert Rivera, es va negar a “assumir el debat de la ruptura de la igualtat”, i va assegurar que “la solució no és dividir-nos per identitats”. “El debat identitari no arribarà mai a bon port”, va sentenciar Rivera.

La coincidènc­ia de PP, PSOE i C’s per excloure l’article 2 de la Constituci­ó del debat sobre la seva possible reforma podria impedir, per tant, d’assolir un pacte previ per asseure’s a discutir. Sens dubte, amb el PNB i el PDECat, i encara més amb ERC i Bildu. Però també amb la tercera força parlamentà­ria, Podem, ja que en el “procés de canvi constituci­onal” que demana, Carolina Bescansa va insistir a incloure “el dret que les diferents nacionalit­ats expressin com volen articular-se al país”.

La direcció interina de Ferraz coincideix amb el Govern central i C’s que l’article 2 de la Carta Magna “no es toca”

 ?? DANI DUCH ?? Javier Fernández i Antonio Hernando saludant la presidenta del Congrés a la recepció del dia de la Constituci­ó
DANI DUCH Javier Fernández i Antonio Hernando saludant la presidenta del Congrés a la recepció del dia de la Constituci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain