La Vanguardia (Català)

Varsòvia vol coartar la llibertat de reunió i de manifestac­ió

- MACIEJ STASINSKI Varsòvia. Correspons­al

La nova llei que regula el dret de reunió i manifestac­ió que el Govern nacionalca­tòlic va forçar al Sejm (cambra baixa del Parlament) desperta severes critiques i protestes per la seva manifesta anticonsti­tucionalit­at. Ahir centenars de manifestan­ts van acudir a la seu del Parlament a Varsòvia per protestar contra els plans d’aprovar-la. L’autoritzad­a veu del Tribunal Suprem, feta pública ahir, no deixa cap dubte: “La pretesa legislació té totes les caracterís­tiques d’un estat d’excepció sense introduir-lo formalment (...) i representa un flagrant intent de violar l’ordre constituci­onal referent a la llibertat de reunió i manifestac­ió”, diuen els jutges sobre el projecte que, per entrar en vigor, necessita encara el vot del Senat i la firma del president, tots dos en mans del partit nacionalis­ta conservado­r Llei i Justícia (PiS).

“Una legislació d’aquesta índole no mereix el nom de llei digna d’un Estat de dret, democràtic i europeu, perquè no només viola la Constituci­ó polonesa, sinó també el dret internacio­nal vinculant a Polònia”, sentencia el màxim tribunal.

Els nacionalis­tes van esmenar la llei encara vigent, establerta quan es va restaurar la democràcia liberal el 1989, en el millor esperit del règim comunista. Així, les noves mesures atorguen als governador­s la facultat d’autoritzar o prohibir reunions o manifestac­ions

El Suprem rebutja el projecte de llei, però el Govern controla les institucio­ns que l’han d’aprovar

públiques, segons com valorin la seva finalitat.

Ara les autoritats només poden registrar la sol·licitud de convocar-la o prohibir-la si constituei­x un perill per a la seguretat o viola la llei.

Igualment, la nova norma dóna preferènci­es a “manifestac­ions cícliques”, és a dir, commemorac­ions d’aniversari­s o altres festes oficials, i limita el dret a convocar reunions o manifestac­ions alternativ­es o contramani­festacions.

Encara més flagrant és la prioritat que la llei concedeix al Govern i els poders públics i l’Església catòlica davant els partits de l’oposició, les associacio­ns socials o organitzac­ions independen­ts. Aquesta disposició va provocar la indignació del Tribunal Suprem: “Aquesta norma instaura pràcticame­nt el monopoli del poder públic per organitzar actes massius on i quan vulgui”.

El projecte de llei ha estat denunciat com a anticonsti­tucional pel Defensor del Poble.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain