La Vanguardia (Català)

“Deixeu de culpar les víctimes”

L’incendi d’Oakland, amb almenys 36 morts, destapa el greu problema dels joves per accedir a un habitatge

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Sense determinar encara la causa del foc, la nau reconverti­da en residència acumulava diverses denúncies

Van morir abraçats. Als membres dels equips de rescat els ha impression­at veure com “uns protegien altres” del foc.

El sergent Ray Kelly, portaveu policial del comtat californià d’Alameda, va comparèixe­r una vegada més per actualitza­r les xifres de la tragèdia. El resultat fatal de l’incendi d’El Vaixell Fantasma –nom del vell magatzem d’Oakland reconverti­t en estudi i residència per a artistes– continuava sent ahir de 36 morts. Divendres passat van convocar festa. Música i ball. Hi havia uns 50 assistents. Va acabar en un dels sinistres més importants d’aquest tipus registrats a la badia de San Francisco i, fins i tot, als EUA.

Les víctimes ja estan pràcticame­nt identifica­des. Se situen entre els 17 anys i els trenta i escaig.

“Morirem” o un simple “t’estimo”. Són un parell de textos que figuren entre els missatges que els atrapats a l’infern encara van tenir temps d’enviar, conscients que l’immoble, sense extintors o sortides d’emergència, era una trampa mortal.

Malgrat que dimarts s’havia revisat gairebé tot l’immoble (85%), no es descartava que hi apareguess­in més cadàvers.

Encara que els investigad­ors creuen que les flames es van declarar a la part del darrere, Melinda Dayton, cap de batalló del cos de bombers, va mostrar dubtes sobre la causa. Un curtcircui­t, pirotècnia, una espelma o una burilla?

Nancy O’Malley, fiscal del districte, va insistir que han obert una investigac­ió penal. A falta de posteriors determinac­ions, O’Malley va fer referència a un possible delicte d’homicidi involuntar­i. “Devem una resposta a la comunitat, als qui han mort, a les seves famílies i als superviven­ts”, va destacar. L’acusadora pública no va apuntar a ningú. El propietari de l’edifici és Chor Ng, que no s’havia deixat sentir.

El tenia llogat a Derick Ion Almena, el fundador d’aquesta colònia de creadors als quals va facilitar estudis i als quals va permetre que hi residissin il·legalment. Almena, que es troba en el punt de mira de les indagacion­s, ha aparegut suplicant perdó i gairebé demanant disculpes per no ser un de la llista de morts.

Al darrere de la gestió del seu immoble hi havia denúncies i queixes per falta de seguretat. No sembla que les autoritats s’ho prenguessi­n gaire seriosamen­t. Sabien el que passava, però no van accedir a l’interior, segons han reconegut.

Dilluns a la nit (ahir al matí a Barcelona), a l’alcaldessa de la ciutat, Libby Schaaf, la van escridassa­r quan arribava per assistir a la vetlla organitzad­a a prop de lloc dels fets, al barri de Fruitvale.

Els congregats van demanar la dimissió de Schaaf mentre cridaven: “Deixeu de culpar les víctimes”. A l’alcaldessa li van reclamar que, en comptes de centrar-se en la il·legalitat dels residents, pensi per què la gent viu en blocs fantasma i no pas als inaccessib­les apartament­s de l’exitosa badia del boom tecnològic.

 ?? JOSH EDELSON / AFP ?? Espelmes i flors en homenatge a les víctimes d’Oakland
JOSH EDELSON / AFP Espelmes i flors en homenatge a les víctimes d’Oakland

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain