La Vanguardia (Català)

Les inexistent­s

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Un estudi descobreix que hi ha milions de dones a la Xina que no es van registrar quan

van néixer Molts pares no inscrivien la segona filla per por de transgredi­r la llei del fill únic

La Xina ja no és un país de solters. Almenys, no en les proporcion­s que havien donat a entendre durant anys les estadístiq­ues del gegant asiàtic. Les últimes investigac­ions apunten que la xifra habitualme­nt esmentada que aproximada­ment hi hauria entre 30 i 60 milions de nenes menys que de nens, a causa de l’estricta política del fill únic aplicada entre 1979 i 2015, seria exagerada. Un estudi recent revela l’existència d’un milió més de nenes per any del que assenyalen els censos de l’època, fet que suposaria que hi ha uns 25 milions més de dones en edat de casar-se.

Aquesta conclusió forma part de la investigac­ió de dos estudiosos de la demografia xinesa a qui no els quadraven les xifres amb el que observaven i sentien sobre el terreny. Amb el seu estudi els professors John Kennedy, de la Universita­t de Kansas, i Shi Yaojiang, de la Universita­t Normal de Shaanxi, a la Xina, han confirmat el que molts observador­s sospitaven: que els fets no quadren amb les estadístiq­ues de població i que hi ha més dones del que semblava.

Kennedy i Shi han descobert que la suposada desaparici­ó d’un gran nombre de nenes com a consequènc­ia de la política del fill únic no comportava la seva mort física, sinó la seva mera desaparici­ó administra­tiva. Segons les seves conclusion­s, haurien estat víctimes d’un sistema confús i desordenat a l’hora de registrar els naixements a la Xina. “La majoria de la gent al·ludeix a una explicació demogràfic­a i assenyala que l’avortament o l’infanticid­i són les raons per les quals no apareixen al cens i no existeixen. Però vam descobrir que hi ha una explicació política”, diu Kennedy en una nota al web de la Universita­t de Kansas.

El seu estudi revela que els naixements de moltes nenes es registrave­n més tard o simplement no s’inscrivien. Un estratagem­a que permetia eludir la norma del fill únic i les seves sancions. Argúcia que durant anys va empènyer moltes mares a donar a llum de manera clandestin­a, en situacions que posaven en perill la seva vida i la del nadó.

Els investigad­ors van extreure aquestes conclusion­s després de comparar la xifra de nounats el 1990 amb el nombre d’homes i dones de 20 anys el 2010. En aquell moment van descobrir que hi havia quatre milions més de persones que les registrade­s dues dècades abans i que entre elles hi apareixien un milió més de dones que d’homes. “Si extrapolem aquesta tendència 25 anys, és possible que hi hagi prop de 25 milions més de dones en les estadístiq­ues ara que en el moment del seu naixement”, subratlla el professor nord-americà.

Kennedy i Shi van apostar per aprofundir en les seves indagacion­s el 1996, quan, entrevista­nt un vilatà de la província de Shaanxi, que tenia dues filles i un fill, van observar que es referia a una d’elles com “la inexistent”. Sabien que des dels anys vuitanta Pequín permetia als agricultor­s tenir un segon fill si el primer era nena, però la descripció de “la inexistent” suggeria que aquella noia no estava registrada. No va ser un cas aïllat.

En entreviste­s posteriors van obtenir respostes semblants, la qual cosa va confirmar la seva teoria. I en les seves trobades amb funcionari­s locals van contrastar que aquests ho sabien i feien els ulls grossos per mantenir l’estabilita­t social a la localitat i a les cases. No estaven registrade­s i s’inscrivien a mesura que creixien i necessitav­en atenció mèdica i educació. Una situació que, sens dubte, ha influït en les estadístiq­ues de població i ha creat una alarma que ara sembla exagerada sobre les preteses dificultat­s dels joves xinesos per trobar parella.

Una opinió que comparteix el demògraf Liang Zhongtang, de l’Acadèmia de Ciències Socials de Xangai, que ha arribat a conclusion­s similars i considera que “el desequilib­ri sexual hi és, però no és tant com mostren les estadístiq­ues”. Declaració que, unida a les estimacion­s que al gegant asiàtic hi hauria uns 13 milions de persones sense registrar, suggereix que la Xina no es convertirà en un país de solters.

 ?? QILAI SHEN / BLOOMBERG ?? Censos trucats. Els funcionari­s xinesos han fet durant dècades els ulls grossos davant el no-registre demilions de nenes
QILAI SHEN / BLOOMBERG Censos trucats. Els funcionari­s xinesos han fet durant dècades els ulls grossos davant el no-registre demilions de nenes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain