La Vanguardia (Català)

El més urgent, esperar

- José María Brunet

Gairebé totes les frases cèlebres de polítics contempora­nis que se solen citar s’atribueixe­n a Winston Churchill. Però, modestamen­t, a Espanya no han faltat altres fars d’enginy igualment celebrats. Per exemple, Pío Cabanillas, que davant els problemes enrevessat­s acostumava a dir: “En aquesta qüestió, el més urgent és esperar”. La recomanaci­ó de Cabanillas va ser implícitam­ent present ahir en l’ambient que es respirava al Congrés dels Diputats, on el 38è aniversari de la Constituci­ó es va celebrar entre temorosos i pudibunds comentaris sobre la procedènci­a de la reforma de la Carta Magna.

L’afer més comentat en petit comitè era aquest, en efecte, el de la cirurgia que pot necessitar el text constituci­onal. Però ningú no va voler aparèixer amb el bisturí a la mà. Els que més parlen d’obrir la Constituci­ó en canal –els sobiranist­es i els de Podem– senzillame­nt no hi eren. Ni se’ls esperava, vistos els seus anuncis. I els que sí que hi eren es preguntave­n com caldria clavar-li el ganivet al meló constituci­onal, si no deu ser verd o ja s’ha passat i la reforma se’ns posarà malament. Per això, el més urgent és esperar. Si més no esperar a veure-ho més clar, que algú faci el primer pas i defineixi federal, o que es constituei­xi una ponència o comitè de savis i s’atreveixi a fer un diagnòstic, seguit de medicació i garanties per al postoperat­ori.

Si un expresiden­t és un gerro xinès, en definició de Felipe González, una Constituci­ó és una vaixella completa. I aquí ningú no aposta per la trencadiss­a. Ja s’ha fet un pas, en tot cas. Ahir al Congrés ningú no va parlar en contra de fer canvis a la Carta Magna. El motor ronca i esbufega de tal manera que tots estan d’acord a cridar el mecànic. Però per demanar-li què? Què és el que cal reparar? Hem de canviar la benzina constituci­onal del 78 per alguna energia renovable d’última hora? Què diuen els modistes de l’alta costura política de Londres o de Roma? O val més buscar en altres capitals, vist tot plegat? Vertigen, indecisió, tremolor, va ser el comú denominado­r de les respostes als passadisso­s circumdant­s al buit hemicicle. I al costat d’això una crida permanent a no trepitjar l’accelerado­r. En temps històric, no tenim pressa.

Mariano Rajoy, també conegut com a “pell d’elefant” a Berlín, va ser envoltat, masegat i assetjat amb la reforma constituci­onal. I qui va dir que els paquiderms no són sensibles? A les demandes socials, s’entén. Rajoy va demostrar ser-ho ahir, emparat amb el sostre de despesa. L’acord amb el PSOE és més que un parapet. És una coalició inconfessa­da, un nasciturus constituci­onal. I val per arrencar la legislatur­a, mentre una mica més enllà el ministre Montoro patia per explicar per enèsima vegada que ell no ha apujat els impostos i que amb Hisenda hauria d’estar en regla qualsevol bon cristià. Alhora, en un tercer grupet, la vicepresid­enta anunciava la seva pròxima visita a Catalunya. Tasca de sembra, a la recerca de consensos perduts. La Constituci­ó, que tot ho empara. Però, tot i això, s’haurà de reformar.

Rajoy va celebrar el seu pacte amb el PSOE, potser un ‘nasciturus’ constituci­onal, més que el sostre de despesa

 ?? DANI DUCH ?? Carmena, Cifuentes, Zoido, Montoro i Cospedal a la recepció de la Constituci­ó
DANI DUCH Carmena, Cifuentes, Zoido, Montoro i Cospedal a la recepció de la Constituci­ó
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain