La Vanguardia (Català)

El president del TC creu que res no impedeix de defensar el dret a decidir

- BARCELONA Redacció

El president del Tribunal Constituci­onal (TC), Francisco Pérez de los Cobos, defensa una reforma de la Carta Magna per “garantir-ne la perdurabil­itat i eficàcia i renovar el consens social que la legitima”. Aquesta nova Constituci­ó podria incorporar el dret a decidir, ja que la mateixa Carta Magna empara que algú pugui incorporar-lo, segons explica Pérez de los Cobos en una entrevista publicada ahir a La Razón.

“El TC ha sostingut, fent gala, segons el meu parer, de sensibilit­at jurídica i política, que l’‘anomenat dret a decidir’ constituei­x una aspiració política que es pot defensar en el marc de la Constituci­ó”, manifesta el catedràtic. “El Tribunal ha posat de manifest que la Constituci­ó empara que algú pugui defensar la incorporac­ió d’aquest pretès dret; però ha recordat que per això cal reformar la Constituci­ó respectant el procedimen­t previst a l’efecte en el seu títol X”, continua.

El mandat de Pérez de los Cobos venç en menys d’un mes, moment en què té previst tornar a la seva càtedra de Dret del Treball de la Universita­t Complutens­e de Madrid. “He estat, crec, un dels primers que s’han manifestat a favor de la reforma de la Constituci­ó”, apunta el president del TC. “El que es vol conservar s’ha de reformar”, insisteix.

Pérez de los Cobos assenyala que aquesta reforma “ha de ser el resultat d’una debat assossegat i d’una àmplia negociació política”, però que ja es pot plantejar ara: hi ajuda el fet que hi hagi actualment una Constituci­ó vigent. En la reforma, segons el seu parer, no s’haurien de tocar aspectes que funcionen, com el sistema de protecció de drets i llibertats; però que sí que haurien d’aclarir les competènci­es de l’Estat i de les comunitats autònomes. “No es tractaria de dotar, perquè sí, l’Estat o les comunitats autònomes, de més competènci­es, sinó de dissenyar un sistema que atribueixi les esmentades competènci­es a qui realment pugui exercir-les de manera més eficaç”, manté el president del Constituci­onal. El catedràtic també rebutja que la sentència del TC sobre l’Estatut sigui el desencaden­ant de les tensions territoria­ls amb Catalunya. “La declaració d’inconstitu­cionalitat va ser molt limitada, i crec que l’Estatut, llegit amb intel·ligència i pragmatism­e, continua sent un marc útil per satisfer les aspiracion­s d’autogovern”, sentencia Pérez de los Cobos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain