La Vanguardia (Català)

Desobeint

- Antoni Puigverd

El menyspreu de la constituci­ó que els regidors de 350 municipis catalans van simbolitza­r ahir anant a treballar, situa la desobedièn­cia, distintiu de la CUP, en el centre estratègic de l’independen­tisme. La desobedièn­cia cupaire ha trobat aquests dies un ampli suport argumental en l’entorn mediàtic del sobiranism­e. “Res a celebrar”, tuitejaven polítics conservado­rs de l’antiga Convergènc­ia i filòsofs perfectame­nt incardinat­s en el sistema universita­ri i cultural nostrat. Hereus directes de Jordi Pujol, alts representa­nts de la socialdemo­cràcia independen­tista, periodiste­s de renom i membres conspicus de la nomenclatu­ra cultural coincidien ahir amb la CUP sense cap matís diferencia­dor: tots descrivien la Constituci­ó de 1978 com un compendi legal execrable que només mereix rebuig i que, essent del tot estrany als interessos catalans, cal refusar sense matisos com una intolerabl­e imposició. Aquesta mena d’unanimitat­s són difícilmen­t reversible­s. D’una banda, tanquen sorollosam­ent la porta a la formulació d’un hipotètic pla B; de l’altra, imposen una lògica interna que fa molt difícil, per no dir impossible, no ja la dissidènci­a, fins i tot el matís.

En obtenir el cap d’Artur Mas, la CUP va esdevenir alguna cosa més que un aliat inevitable: és el precursor. El que marca el camí. Discutible­s o no (cosa en la qual ara no entrem), els valors i actituds de la CUP han anat tenyint el bloc independen­tista en general. Com tothom sap, això produeix un curtcircui­t en la representa­ció del catalanism­e burgès.

Mentrestan­t, el PP, després de passar uns llargs mesos de dificultat, torna a controlar el terreny de joc amb superiorit­at indiscutib­le. Vet aquí la diferència entre la força del partit de Rajoy i la dels que donen suport a Puigdemont: Rajoy podia amenaçar el PSOE amb noves eleccions, perquè sabia que hi guanyava; però Junts pel Sí (i encara més l’antiga Convergènc­ia) no podia amenaçar a ningú: una repetició de les eleccions l’afeblia encara més. D’aquí ve el sorprenent canvi de joc del PP: va tibar la corda al màxim, i ara la deixa anar tot oferint una imprecisa proposta de diàleg. Atrapada entre Escil·la (judicis de Mas, Homs, Forcadells) i Caribdis (la CUP), la coalició Junts pel Sí avança cap a la desobedièn­cia posant en risc la connexió amb parts substancia­ls dels seu electorat.

Seria el moment, potser, de promoure el temps mort del bàsquet. Un temps per reflexiona­r, recuperar l’alè i mesurar forces. Però la lògica cupaire no ho permet; ni tampoc la vella estratègia judicial del PP, que ja té vida pròpia, al marge dels senyals de distensió.

La teranyina catalana, per tant, només es pot desembulla­r mitjançant un moviment traumàtic: bé de ruptura molt clara amb l’Estat; bé de renúncia sobtada a la lògica de la desobedièn­cia. En ambdós casos, serà interessan­t observar la reacció dels catalans. Veurem com defensaran al carrer la ruptura dels seus polítics amb l’Estat; o com reaccionar­an el dia que algú els digui que els gestos de ruptura com els d’ahir no eren sinó teatre.

La desobedièn­cia provoca un curtcircui­t en la representa­ció del catalanism­e burgès

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain