La Vanguardia (Català)

El PNB accepta la reforma si resol l’encaix de Catalunya i Euskadi

El nacionalis­me basc creu que les dues comunitats tenen interessos compartits

- JOAN RUSIÑOL

El Partit Nacionalis­ta Basc se sumarà a la reforma de la Constituci­ó si resol l’encaix de Catalunya i Euskadi a través del reconeixem­ent nacional de les dues comunitats. Si no és així, que amb ells no hi comptin, va avisar ahir des de Bilbao el portaveu al Congrés, Aitor Esteban. Els nacionalis­tes no entendrien que l’objectiu final dels principals partits estatals fos “tocar alguns temes col·laterals” i esquivessi­n el debat territoria­l.

Tot i que aquests dies s’ha escenifica­t l’inici del desgel de les relacions entre els governs d’Iñigo Urkullu i Mariano Rajoy, els representa­nts del PNB, com ja és habitual, tampoc no han assistit aquest any a la celebració oficial a Madrid. No senten com a propi el text de 1978, entre d’altres motius perquè van ser exclosos de la ponència que el va redactar. Aleshores la formació va demanar l’abstenció en el referèndum, i a Euskadi la Constituci­ó va rebre el vot favorable de poc més del 30% del cens. Ara, 38 anys després, les coses han canviat, i els nacionalis­tes –que poden jugar un paper central en una legislatur­a sense majoria absoluta– veuen amb bons ulls la seva posada al dia sense amagar, però, una certa dosi d’escepticis­me.

Esteban creu que alguns partits que reclamen amb insistènci­a obrir el debat, com el PSOE i Ciutadans, tenen una proposta borrosa sobre el fons de la qüestió. Per això, afirma que abans d’iniciar els treballs parlamenta­ris farà falta molta “cuina prèvia” per acordar quina ha de ser l’estació final. La seva passa perquè l’Estat assumeixi el caràcter nacional del poble basc –“el més antic d’Europa”– i del català. Malgrat les diferèncie­s evidents que mantenen amb la via sobiranist­a catalana, en aquest debat els bascos creuen que les dues comunitats autònomes tenen interessos compartits. El pragmatism­e en les formes, va dir el portaveu parlamenta­ri, no està renyit amb la “fermesa en els principis”.

El procés per elaborar un nou Estatut basc, que s’afrontarà durant aquest mandat, haurà d’estar molt pendent dels moviments de fons que hi hagi a Madrid. El pacte de govern entre el PNB i els socialiste­s, que va permetre la investidur­a d’Urkullu, aposta per una reforma constituci­onal que reconegui les seves “singularit­ats”. El lehendakar­i, contrari a emprendre camins unilateral­s, espera aconseguir un model de relació bilateral amb l’Estat que permeti exercir el dret a decidir de manera legal i acordada. El PNB no renuncia que això sigui possible a través d’un canvi a la Carta Magna, però no oblida que hi ha altres possibilit­ats, com una “interpreta­ció àmplia” de la disposició addicional primera, que empara els drets dels territoris forals.

En el plantejame­nt de fons, Urkullu pot trobar complicita­ts amb Podem, que defensa un canvi que permeti exercir el dret a decidir i que blindi “drets de ciutadania i drets socials”. Dilluns, en una entrevista a Radio Euskadi, la secretària general de la formació al País Basc i diputada al Congrés, Nagua Alba, va definir-se com a “abertzale”, trencant la indefinici­ó de què l’acusaven fins ara els seus rivals. EH Bildu va assegurar que ahir no tenien “res a celebrar”, i per això van treballar a les seus com un dia qualsevol, i van donar l’opció a ferho en una quarantena de municipis governats per la coalició independen­tista.

A l’espera de si es mou o no l’actualitza­ció del text constituci­onal, la reunió entre el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i el conseller Pedro Azpiazu ha permès començar a aplanar el camí per a una entesa entre el PP i el PNB. Aitor Esteban va voler frenar l’optimisme –a ell li tocarà liderar la negociació en els pressupost­os–, i va assegurar que de moment només hi ha bones paraules: “Ha estat una autèntica edat de gel i això portarà el seu temps”, va sentenciar.

Els nacionalis­tes veuen necessària molta “cuina prèvia” per acordar l’estació final abans de començar

 ?? LUIS TEJIDO / EFE ?? El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban
LUIS TEJIDO / EFE El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain