La Vanguardia (Català)

Homenatge i renovació constituci­onals

-

AHIR es va celebrar el 38è aniversari de la Constituci­ó espanyola del 1978. Aquesta Carta Magna és ni més ni menys que el pòrtic del període de democràcia més llarg a Espanya i, també, el seu garant. Va ser un text elaborat i pactat per les grans forces polítiques de l’època, incloent-hi el nacionalis­me català, que, com a eina de convivènci­a, ha rendit un enorme servei al país.

Ara bé, són tan certes les virtuts de la Constituci­ó del 1978 com la necessitat de reformar-la. Impulsors de la Constituci­ó nord-americana del 1787 ja van apuntar la possibilit­at de sotmetre a reformes periòdique­s aquest tipus de normes. No sovint ni tampoc per caprici, però sí, per exemple, cada vegada que un nou cicle històric o generacion­al alterés el marc de convivènci­a i obligués a adequar la llei a les noves necessitat­s. La Constituci­ó espanyola no és una excepció. Fa temps que es parla de la seva possible reforma. I ahir, durant els actes commemorat­ius que va acollir el Congrés dels Diputats, aquesta possibilit­at tornava a anar en boca de tothom.

El pas del temps no s’atura. I ara, en l’era de les xarxes socials i la hiperconne­ctivitat, sembla passar més de pressa que mai. Un fet que ja té per si mateix un efecte urgent. Hi cal afegir la irrupció de noves forces al Parlament i les tensions del conflicte territoria­l. Aquests fenòmens han suscitat retrets a aquest marc legal, alguns d’injustific­ables. S’ha arribat gairebé a criminalit­zar el “règim del 78”, la qual cosa és una insensates­a com una casa de pagès. Entre aquestes urgències i el quietisme caracterís­tic del Govern popular hi cap una via intermèdia on es puguin atendre els anhels dels espanyols. Potser no tots, perquè són difícils de conciliar, però sí, almenys, els més raonables.

Les peticions de la reforma constituci­onal no són, com dèiem, noves. Ja fa deu anys que el Consell d’Estat va emetre un informe en què esbossava quatre reformes pertinents. Eren les relatives al Senat, la inclusió del nom de les comunitats autònomes, la referència a la Unió Europea i la retirada de la prevalença de l’home en la successió al tron. En l’últim decenni han anat aflorant altres peticions. El PP avança amb peus de plom per aquest camí –Rajoy es va tornar a mostrar ahir extremadam­ent caut–, però és probable que no s’oposés a canvis com els ja esmentats per al Senat o la successió monàrquica. El PSOE ha reiterat la seva aposta per un Estat federal. I Podem, a diferència d’aquestes forces, donaria suport a una reforma que recollís el dret a decidir. Són algunes de les peticions, però no les úniques. D’altres voldrien que la Constituci­ó facilités la reforma de la llei electoral o de la selecció del Tribunal Constituci­onal.

Com és obvi, l’abast de la reforma causa divergènci­es. Tot i això, hi comença a haver consens sobre la necessitat d’emprendre-la. És lògic. La Constituci­ó del 1978 ja s’acosta als 40 anys, i deixant de banda la reforma exprés –prova, d’altra banda, que els canvis són possibles– que es va fer a petició europea el 2011 per garantir l’estabilita­t econòmica, el cas és que ha patit pocs retocs. És a dir, que no ha evoluciona­t al ritme de la societat. Dit això, cal que els partits trobin el moment adient i busquin consensos per al canvi, que siguin inclusius. Encara que no complaguin a tothom. Si no ho fan, poden acabar contribuin­t decisivame­nt no ja a la renovació, sinó a l’envellimen­t de la Constituci­ó del 1978. I aquest seria un dels pitjors i més perillosos serveis que podrien retre al país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain