La Vanguardia (Català)

Les grans empreses d’internet uneixen els seus esforços contra el terrorisme

Si detecten un contingut violent, el marcaran i compartira­n en una base de dades

- ALBERT MOLINS RENTER

Google, Facebook, Twitter i Microsoft han anunciat que han engegat una iniciativa conjunta per eliminar el contingut terrorista i extremista de les seves respective­s plataforme­s. Aquest tipus de continguts s’identifica­ran amb una empremta digital única. A més, crearan una base de dades conjunta amb totes aquestes empremtes digitals –conegudes com a hashes– , una per a cada tipus de contingut. D’aquesta manera, quan una d’aquestes plataforme­s elimini un vídeo, una foto o un missatge que violi les seves polítiques d’ús, a les altres els serà més fàcil trobar aquest contingut i fer el mateix a la seva pròpia xarxa.

D’aquesta manera, les empreses tecnològiq­ues líders esperen poder evitar la propagació de vídeos de reclutamen­t, amb imatges violentes i fins i tot mems relacionat­s amb organitzac­ions terroriste­s i, especialme­nt, amb el terrorisme gihadista.

“Esperem que aquesta col·laboració condueixi a més eficiència, mentre continuem reforçant les nostres polítiques per ajudar a frenar la urgent qüestió global dels continguts terroriste­s en línia”, han dit les quatre companyies en un comunicat que es pot llegir a Facebook.

De moment, no s’eliminarà ni es bloquejarà cap missatge o imatge de manera automàtica i simultània a les plataforme­s de les quatre empreses. Cadascuna decidirà de manera independen­t quins continguts violen les seves pròpies normes i quins comparteix a la base de dades conjunta. La raó és que cada empresa té les seves pròpies regles i definicion­s del que es pot distribuir a les seves xarxes, i no sempre coincideix­en amb el que les altres empreses que participen en aquesta iniciativa entenen com a continguts prohibits.

Per això, al principi –i segons es pot llegir en el mateix comunicat–, els quatre grans d’internet han decidit començar retirant els vídeos i les imatges “més extremes i flagrants”, i les que siguin “més susceptibl­es de violar les polítiques de totes les nostres empreses”.

Recentment, els Estats Units, la Comissió Europea i altres governs han demanat diverses vegades que les xarxes socials intensifiq­uin la seva lluita contra la propaganda gihadista en línia. En aquest sentit, Google, Facebook, Twitter i Microsoft han deixat clar que no respondran a aquestes demandes de manera conjunta, i que continuara­n actuant de manera independen­t davant les peticions d’infor- mació que els arribin des dels governs i des de les forces policials dels diferents països.

Al comunicat no es concreten els detalls tècnics, tot i que l’enfocament és semblant al que es va adoptar per eliminar imatges d’abús sexual infantil. Aquestes mateixes empreses utilitzen la tecnologia PhotoDNA del Centre Nacional per a Infants Desaparegu­ts i Explotats, desenvolup­ada per Microsoft, per identifica­r aquest tipus d’imatges.

De fet, Hany Farid, el responsabl­e de desenvolup­ar la PhotoDNA, ja va proposar a començamen­ts d’aquest any de desenvolup­ar un programa semblant per combatre el contingut terrorista a internet.

La gran diferència és que amb la PhotoDNA les imatges són identifica­des per les forces de l’ordre i totes les empreses tecnològiq­ues estan legalment obligades a eliminar-les. Amb la iniciativa que s’ha presentat, queda al criteri de cadascuna.

Arran d’aquest anunci, Twitter va indicar que des de mitjans del 2015 s’han suspès més de 360.000 comptes perquè promovien el terrorisme, i que s’observa una disminució en l’ús de la seva plataforma per gihadistes, segons Sinead McSweeney, vicepresid­enta d’aquesta xarxa social per a Europa,

Que una xarxa social o una plataforma esborri una imatge o un vídeo no obliga les altres a fer el mateix El sistema emprat recorda el que s’utilitza per detectar i eliminar imatges d’abús sexual infantil

l’Orient Mitjà i l’Àfrica.

Segons McSweeney, la majoria dels comptes eliminats van ser detectats mitjançant eines anticorreu­s brossa, i l’intercanvi d’empremtes digitals es farà de manera manual i periòdica. “No hi ha un mètode que funciona per a tothom igual per fer front a aquest tipus de material; cada plataforma és diferent”, va dir la vicepresid­enta de Twitter.

Val a dir que la majoria de les xarxes socials prohibeixe­n en les seves polítiques els continguts que incitin a l’ús de la violència o que defensin el terrorisme. Tot i que han millorat les seves eines de detecció automàtica, regularmen­t afirmen que no tenen cap algoritme “màgic” per identifica­r el contingut problemàti­c i depenen en gran mesura de la presentaci­ó d’informes per part dels mateixos usuaris.

 ?? CHRIS RATCLIFFE / GETTY ?? Twitter ha eliminat 360.000 comptes des de mitjans del 2015 per apologia del terrorisme
CHRIS RATCLIFFE / GETTY Twitter ha eliminat 360.000 comptes des de mitjans del 2015 per apologia del terrorisme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain