La Vanguardia (Català)

Un tribunal dóna a un pare amb ordre d’allunyamen­t la custòdia compartida

-

La secció quarta de l’Audiència Provincial d’Oviedo dóna a un home amb ordre d’allunyamen­t de la seva exdona la custòdia compartida del fill de tots dos. El pare va ser denunciat per maltractam­ents i per això hi ha obert un procés penal contra ell per violència de gènere. Però per al tribunal es tracta d’un incident puntual amb expression­s amenaçador­es, però que no han derivat en fets més greus. “El tribunal no pretén restar importànci­a als fets denunciats ni trivialitz­arne la gravetat, si bé tot apunta que parlem d’un fet puntual en el marc de les tensions que travessava la convivènci­a marital i que han culminat amb la interposic­ió d’aquesta demanda”, destaca la resolució de l’Audiència.

La decisió judicial anul·la una sentència del jutjat de primera instància número 3 de Siero, del juny passat, en què s’establien les condicions de divorci i s’atribuïa la guarda i custòdia del nen a la mare, es marcava un règim de visites per al menor i una pensió de 250 euros per al nen i 100 per a la mare durant dos anys.

Ara, en canvi, el nen passarà una setmana amb cada progenitor i amb despeses a mitges. Segons el parer del tribunal, les raons que porten el jutge a atribuir, en exclusiva, a la mare la guarda i custòdia del fill “no tenen prou importànci­a”, malgrat que el procés de divorci va estar precedit de la denúncia per maltractam­ents. La sentència valora que aquella guarda i custòdia compartida pugui ser més aconsellab­le per al menor, perquè li permet tenir més estabilita­t emocional.

La custòdia compartida ja s’atorga en un de cada quatre divorcis (el 2007 això només passava en un 10% de les ruptures). Aquest increment s’explica per una predisposi­ció més gran dels jutges a aquesta sortida –amb el suport del Tribunal Constituci­onal– després d’entendre que aquesta és la millor opció per als fills. Quan no hi ha acord sobre el futur dels fills, la mare continua sent l’elegida per la majoria dels jutges per a la custòdia dels fills. El 2015 això va passar en gairebé un 60% de les resolucion­s dictades.

Però quan hi ha amenaces pel mig la doctrina no és la mateixa. El febrer passat, el Tribunal Suprem va dictar una sentència que estima incompatib­le la custòdia compartida amb l’existència d’una condemna prèvia per amenaces d’un dels progenitor­s contra l’altre. En el cas resolt, el pare havia estat condemnat per amenaçar la mare d’arrencar-li “la pell” si el privava de la custòdia compartida. El Tribunal Suprem no va rebutjar que el pare pugui tenir “comunicaci­ons” amb els seus fills.

La sentència qualifica d’incident puntual les amenaces que van motivar la demanda per maltractam­ent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain