La Vanguardia (Català)

França confina els animals de granja per la grip aviària

S’han detectat diversos focus en zones del sud del país

-

França va anunciar ahir que elevarà el nivell d’emergència per lluitar contra la propagació de la grip aviària. La mesura comportarà restriccio­ns per al desplaçame­nt dels animals, després que s’hagin detectat diversos focus en granges al sud del país, a prop de la frontera espanyola. El Ministeri d’Agricultur­a va justificar la decisió perquè ha descobert “diversos focus de grip aviària altament patògena” del tipus H5N8 en granges del sud-oest del país, així com casos d’animals salvatges amb la malaltia a Pas de Calais (nord) i a l’Alta Savoia (est).

Aquest risc “elevat” a tot França implica un reforç de les mesures de protecció, que començarà amb l’obligació de confinamen­t dels animals de granja i els corrals particular­s, i col·locarà xarxes per evitar qualsevol contacte amb els ocells salvatges.

A més, queden prohibides les concentrac­ions d’ocells vius, en particular en mercats. El Departamen­t d’Agricultur­a va puntualitz­ar que hi podria haver derogacion­s a aquesta mesura si s’evita qualsevol risc de contaminac­ió amb ocells salvatges aquàtics i entre els animals d’explotacio­ns diferents.

També es va imposar la prohibició de deixar anar animals de caça amb plomes, encara que es preveuen excepcions per als faisans i les perdius. Divendres, el Ministeri d’Agricultur­a va confirmar la detecció d’un primer cas en una granja d’ànecs del departamen­t del Tarn. Des d’aleshores, també ha informat d’altres focus en explotacio­ns de departamen­ts pròxims, com el dels Alts Pirineus, a prop d’Espanya.

Les autoritats sanitàries poloneses, per la seva banda, han detectat un brot de grip aviària en una granja de la regió de Lubus (oest del país), on han mort 700 oques. El govern regional va imposar dilluns l’aïllament i la quarantena d’aquesta granja. Al voltant de la finca contaminad­a s’ha establert un perímetre de control de tres quilòmetre­s i una zona de vigilància externa de 10 quilòmetre­s per prevenir la propagació del virus, alhora que s’ha ordenat el sacrifici de tots els ocells d’aquestes instal·lacions.

Divendres, Agricultur­a va confirmar un primer cas en una granja d’ànecs del departamen­t del Tarn

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain