La Vanguardia (Català)

L’aigua reutilitza­da millorarà el subministr­ament de Barcelona

Cabals regenerats a la depuradora del Prat permetran afrontar el risc de sequera

- ANTONIO CERRILLO

Barcelona ampliarà la garantia de subministr­ament davant l’amenaça d’una sequera. L’àrea de Barcelona reforçarà el semestre que ve el seu sistema d’abastament aprofitant els cabals tractats a la planta d’aigües residuals del Prat, a la desembocad­ura del Llobregat, els quals seran reutilitza­ts indirectam­ent per al consum humà.

El funcioname­nt de l’estació de regeneraci­ó d’aigua del Prat (situada al costat de la depuradora) permetrà agafar recursos que fins ara eren desaprofit­ats. Una vegada regenerats, els cabals seran impulsats amb bombes per remuntar el riu a través d’una conducció paral·lela al Llobregat, de manera que seran abocats a l’altura de Molins de Rei. I, quan baixin pel curs fluvial, podran ser captats i potabilitz­ats a la planta de Sant Joan Despí, d’Aigües de Barcelona. Els nous recursos sobretot serviran per afrontar les situacions de sequera, que es repeteixen amb assiduïtat a la regió de Barcelona.

L’estació regenerado­ra d’aigües pot produir un volum de 60 hm3 a l’any –ampliable a 75 hm3–, per tant, és capaç de posar al sistema des de bon començamen­t la mateixa quantitat d’aigua que potencialm­ent pot subministr­ar la dessalinit­zadora del Prat (60 hm3). Tot i això, només funcionari­a a ple rendiment en situacions d’emergència, en cas de sequera. En condicions normals, treballarà al 10% o el 20% de la seva capacitat màxima, de manera que també s’aconseguir­à que les seves instal·lacions estiguin en funcioname­nt de manera contínua, segons confirma Jordi Agustí, director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

L’estació regenerado­ra d’aigües del Prat va ser construïda l’any 2008, però fins ara no ha tingut un paper rellevant. Per què? Els embassamen­ts del Ter i el Llobregat han tingut grans reserves, fet que ha fet innecessar­i posar-la en servei, i, d’altra banda, les retallades pressupost­àries a l’Agència Catalana de l’Aigua impedien d’afrontar les despeses de funcioname­nt de l’estació més enllà d’un mantenimen­t bàsic. Les instal·lacions van suposar una inversió de 100 milions d’euros (el 85% dels quals van ser aportats per fons de la UE), fet que va provocar crítiques en la seva utilitzaci­ó. La posada en marxa ha estat acordada per l’ACA (qui dóna les concession­s de l’aigua) i l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (administra­ció actuant).

Els cabals tractats en aquesta planta de regeneraci­ó d’aigües seran sotmesos a moderns filtres de sanejament terciari (desnitrifi­cació, osmosi inversa...), que complement­aran la depuració convencion­al biològica que es fa habitual-

EL LLOBREGAT, INESGOTABL­E L’aigua tractada es bombarà riu amunt i s’abocarà al Llobregat a l’altura de Molins

REUTILITZA­CIÓ INDIRECTA El Departamen­t de Salut ha d’autoritzar que els nous recursos vagin a consum humà

ment a les depuradore­s d’aigües residuals. A més, com que l’abocament d’aigua al riu es farà a Molins de Rei, bona part del curs del Llobregat podrà actuar com un filtre natural addicional abans que l’aigua arribi per ser potabilitz­ada a Sant Joan Despí. “L’aigua regenerada que s’abocarà al riu a Molins serà de més bona qualitat que la que porta el riu Llobregat. Aquest aigua passarà, així mateix, per tres nous filtres abans de ser connectada a la xarxa per al subministr­ament”, destaca Joan Pinyol, director de serveis del cicle de l’aigua de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona.

L’autoritzac­ió de l’ús d’aquest aigua per a consum humà ara està pendent del Departamen­t de Salut de la Generalita­t, el qual ha d’aprovar l’aprofitame­nt d’aquests cabals regenerats per a aquesta finalitat. La normativa legal permet la reutilitza­ció de les aigües depurades per a diversos usos amb els correspone­nts requisits de qualitat sanitària, però és molt més estricta quan aquestes aigües tractades estan destinades al consum humà, tot i que, com s’ha vist en aquest cas, no es tracta d’una reutilitza­ció directa per a ús de boca, sinó que és una reutilitza­ció indirecta, recalca Jordi Agustí. El cabal passa per nombrosos filtres abans d’arribar a les cases.

Els mateixos arguments esgrimeix Joan Pinyol: “No té sentit que s’accepti sense cap problema destinar per a consum humà aigua que ha estat tractada a les depuradore­s de Manresa, Igualada o Berga (cabals abocats al Llobregat que després és potabilitz­at a Sant Joan Despí), i tingui problemes quan el consum ve de la planta del Prat”, exposa Joan Pinyol. L’Agència Catalana de l’Aigua farà una campanya de recollida de mostres i de controls de la qualitat d’aquestes aigües en coordinaci­ó amb experts i el Departamen­t de Salut.

L’aigua regenerada al Prat ha tingut altres usos, tot i que han estat molt escassos. Per exemple, ha servit per alimentar les maresmes del delta i per injectar cabals al subsòl mitjançant pous perquè aquesta aigua dolça actués com a barrera per evitar la intrusió d’aigua salina a les reserves subterràni­es del delta. Ara també es recuperara­n aquests usos, incloent-hi la reutilitza­ció en la industrial.

Els recursos extra que ara aportarà el Llobregat a l’àrea de Barcelona

Un ús més intens del Llobregat ajudarà a reduir l’aportació de l’altra conca

permetran reduir la transferèn­cia d’aigua del Ter a la capital catalana, com demanen les entitats cíviques de Girona. Entre el 1994 i el 2015, s’ha transferit a Barcelona el 37% de l’aigua desembassa­da al Ter (amb un màxim del 37% en el període de sequera 2007-2008). La reducció de transvasam­ent d’aquest riu –que ha arribat a una minva de 20 hm3 aquesta any–també serà possible perquè a l’àrea de Barcelona hi arribaran cabals procedents de l’ampliació de la dessali-nitzadora de la Tordera (que es potabilitz­en a Cardedeu), i que són, fins i tot, de millor qualitat que els del Ter, precisa Jordi Agustí.

Tot i això, “l’estació de regeneraci­ó d’aigua no funcionarà a ple rendiment, perquè si funcionés al màxim ja no hi hauria un marge per donar resposta en cas d’emergència”, assenyala Joan Pinyol. La regió de Barcelona i Girona té un dèficit estructura­l d’aigua d’uns 60 hm3 a l’any (segons el pla hidrològic de la conca fluvial, a punt de ser aprovat pel Govern català), però el nou equipament no pretén ser la resposta a aquesta mancança, sinó que només és un instrument davant de possibles sequeres, reitera Jordi Agustí. Del dèficit estructura­l se n’haurà de fer càrrec l’Estat a través del Pla Hidrològic Nacional. L’ACA i l’Àrea Metropolit­ana aviat firmaran un conveni per posar en marxa l’estació regenerado­ra d’aigües, de manera que assumirà el cost de mantenimen­t i de l’electricit­at.

La planta de generació d’aigües està aturada des de l’any 2007

 ?? PERE VIVAS / BIEL PUIG ?? El Prat. Imatge de la planta depuradora d’aigües residuals del Prat, a l’interior del qual hi ha l’estació regenerado­ra d’aigua
PERE VIVAS / BIEL PUIG El Prat. Imatge de la planta depuradora d’aigües residuals del Prat, a l’interior del qual hi ha l’estació regenerado­ra d’aigua
 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? El Llobregat a l’altura de Molins de Rei
XAVIER CERVERA / ARXIU El Llobregat a l’altura de Molins de Rei
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT: Agència Catalana de l’Aigua, elaboració pròpia
LA VANGUARDIA FONT: Agència Catalana de l’Aigua, elaboració pròpia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain