La Vanguardia (Català)

Quinze residèncie­s d’estudiants fan d’hotel

Els establimen­ts per a estudiants que també acullen turistes seran multats amb fins a 600.000 euros per vulnerar la llei

- DAVID GUERRERO Barcelona

Els inspectors de l’Ajuntament de Barcelona buscaven pisos turístics il·legals i van trobar un fenomen que desconeixi­en: les residèncie­s d’estudiants que realment actuen com a allotjamen­ts turístics. Els tècnics municipals han detectat en els últims mesos fins a quinze residèncie­s que teòricamen­t van dirigides a estudiants, però que a la pràctica acullen turistes de qualsevol edat i condició que passen uns dies a la ciutat. Als seus webs ho anuncien sense embuts. Lluny de semblar un servei clandestí, es pot reservar a través de les plataforme­s d’internet més utilitzade­s.

El Consistori ha anunciat que dictarà en els pròxims dies la correspone­nt ordre de restitució de la legalitat urbanístic­a alterada perquè deixin d’operar com a allotjamen­t turístic i se cenyeixin a hostatjar estudiants. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, explica que aquest tipus d’empreses “tenen permís exclusivam­ent per actuar com a residèncie­s perquè estan construïde­s en terrenys destinats a equipament­s, per tant, el que fan té un plus d’irregulari­tat”.

El fenomen s’estén per tota la ciutat. N’hi ha quatre al districte de Ciutat Vella, una a l’Eixample, una altra a les Corts, dues a Sarrià-Sant Gervasi, quatre a Gràcia i una més a Horta-Guinardó. Aquestes se sumen als dos expedients que es van obrir a l’estiu a les dues residèncie­s Melon District –una al 22@ (Sant Martí) i l’altra al Paral·lel (SantsMontj­uïc)– que també actuaven com a allotjamen­t turístic sense llicència.

Els primers casos de què va tenir constància l’Ajuntament van arribar a través d’un informe d’inspecció telemàtica elaborat per la Generalita­t. Els inspectors van confirmar posteriorm­ent que a les residèncie­s Melon District es treballava com si fossin hotels. Al juliol se’ls va notificar el tancament cautelar de l’activitat hotelera de manera immediata. Els titulars van presentar al·legacions i van sol·licitar la suspensió cautelar, però el jutge la va desestimar. L’Ajuntament ja ha incoat l’expedient sancionado­r correspone­nt per valor d’entre 30.000 i 600.000 euros perquè es considera una infracció molt greu exercir una activitat turística sense la llicència correspone­nt.

El mateix procedimen­t seguiran ara amb les tretze noves residèncie­s detectades pels inspectors municipals. L’import de les multes variarà en funció del benefici econòmic que hagin pogut obtenir les empreses dels allotjamen­ts per haver operat de manera irregular. Janet Sanz defensa que el govern municipal “no busca sancionar constantme­nt” ni residèncie­s, ni pisos turístics, ni plataforme­s digitals. “El que volem és que s’adeqüin a la normativa com li demanem a qualsevol veí”, conclou la tinenta d’alcalde d’Urbanisme.

L’actuació forma part del pla de xoc contra els habitatges turístics il·legals que es va iniciar a l’estiu. Amb data 31 d’octubre, l’Ajuntament havia cursat un total de 709 ordres de cessament a apartament­s turístics i tenia oberts 2.943 expedients a partir de la feina dels inspectors municipals. Vuit-cents quinze van ser detectats a peu de carrer després de les recerques fetes a internet per l’equip de vint visualitza­dors que el govern municipal va posar en marxa per reforçar la feina dels inspectors. Amb tot, la ingent tasca que s’ha fet de moment només ha aconseguit que deixin d’operar 79 habitatges després de rebre l’ordre de cessament de l’activitat il·legal.

L’Ajuntament ha cursat 709 ordres de clausura d’allotjamen­ts il·legals i n’ha tancat 79 des de començamen­ts d’any

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Una de les residèncie­s denunciade­s situada al carrer Sancho de Ávila, al districte de Sant Martí
INMA SAINZ DE BARANDA Una de les residèncie­s denunciade­s situada al carrer Sancho de Ávila, al districte de Sant Martí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain