La Vanguardia (Català)

Pena en llibertat

El jutge suspèn la presó per homicidi per a un conductor que havia begut si acredita la seva abstinènci­a fins al 2021

- Tarragona

Havia begut, però en Marcos va agafar el cotxe i va conduir temeràriam­ent per la C-14, en direcció a Salou. A tota velocitat va fer uns quants avançament­s agressius. Després de l’últim, en Marcos va continuar circulant pel carril contrari durant uns 400 metres. El primer vehicle que venia de cara el va poder esquivar. El segon no. La conductora va morir a l’acte. Tres anys després va arribar el judici. I, ara, la contundent sentència: en Marcos és culpable d’un delicte d’homicidi imprudent. Sense pal·liatius. Tot i això, tenint en compte que el conductor homicida segueix un programa de rehabilita­ció des del 2013, el jutge ha optat per suspendre la pena de dos anys i nou mesos de presó per vuit mesures alternativ­es per facilitar-ne així la reinserció.

“El sentiment de ràbia i desconsol per la pèrdua d’una vida de forma brutal i inesperada no es pot mitigar de cap manera”, admet el titular del jutjat penal número 2 de Tarragona, Ignacio Echeverría. Tot i això, afegeix que “la finalitat última és que el comportame­nt de la persona jutjada no es torni a produir”. En el seu raonat escrit, el jutge imposa a en Marcos –que tres anys abans de l’accident ja havia seguit un tractament per superar el seu alcoholism­e; pare de dos fills petits, ara separat; amb quadre depressiu arran de la mort que va provocar, i una altra vegada en tractament– vuit mesures alternativ­es per no haver d’ingressar a la presó. Els dos anys i nou mesos de presó es tradueixen en cinc d’abstinènci­a vigilada i sense poder conduir.

L’incomplime­nt dels “requisits i deures” dictats pel jutge significar­ia l’ingrés a presó del condemnat, que fins al 2021 haurà de continuar en tractament per superar la seva addicció, durant aquest temps haurà de comunicar sempre el seu domicili al jutjat i haurà de presentar un informe d’abstinènci­a que elaborarà un Institut de Medicina Legal. En Marcos també haurà de comparèixe­r cada any davant el jutjat per informar sobre el seu tractament i les activitats que du a terme amb vista a la seva reinserció. Qualsevol delicte “motivat o a causa de la seva dependènci­a etílica” revocaria immediatam­ent la suspensió de la pena de presó.

A més, en Marcos haurà de participar en programes formatius d’educació viària i, després de cinc anys sense conduir, durant els cinc següents només podrà portar vehicles amb dispositiu­s tècnics que comprovin l’estat físic del conductor abans d’arrencar.

“El compliment suspensiu de la condemna no significa una exoneració de responsabi­litat sinó un mitjà alternatiu, de vegades més costós”, raona el jutge. Els 3.000 euros que en Marcos va oferir com a gest de penediment a la família de la víctima –al marge de la indemnitza­ció de la companyia d’asseguranc­es– i que aquesta va rebutjar es destinaran a una associació o entitat sense ànim de lucre que treballi en l’àmbit de l’educació viària o en l’ajuda de víctimes d’accidents.

Durant cinc anys el condemnat haurà de presentar un informe semestral sobre el seu tractament i situació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain