La Vanguardia (Català)

Trobat a Argentona un bolet d’una espècie en perill d’extinció

- Argentona

Un botànic col·laborador del parc de la Serralada Litoral, el gran parc verd entre el Maresme i el Vallès Oriental que s’integra a la xarxa de parcs naturals de la Diputació de Barcelona, ha localitzat en un bosc d’Argentona (Maresme) un exemplar de bolet Myriostoma coliforme, una rara espècie no comestible, protegida pel Catàleg de flora amenaçada de Catalunya i que també es troba a la llista vermella d’Europa com a vulnerable (VU B2), per la qual cosa està prohibida la seva recol·lecció i comerciali­tzació.

Segons fonts de la Diputació, la troballa contribuei­x a posar en relleu la biodiversi­tat del parc del litoral. Els responsabl­es de la institució han llançat una alerta perquè qui trobi un d’aquests exemplars es limiti a fer-ne una fotografia i l’enviï a les autoritats competents, en aquest cas els gestors del parc, i insten a deixar-lo al lloc on s’hagi trobat perquè pugui alliberar les espores.

El bolet, únic en el seu gènere, és molt fàcil d’identifica­r, ja que és molt similar a una altra espècie popularmen­t coneguda com a estrelleta per la forma de la base, tot i que és d’una mida més gran. Es troba a la primavera i a la tardor en boscos mediterran­is, alberedes i pinedes. També es reconeix per la forma globosa de la part superior, amb diversos porus per on surten les espores, que està connectada amb la base per diverses columnes mil·limètrique­s. Al principi de la seva vida ofereix un aspecte blanquinós que perd cap a tons daurats, ocres i marrons quan acaba el seu creixement.

 ??  ?? Myriostoma coliforme
Myriostoma coliforme

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain