La Vanguardia (Català)

Les dones artistes només protagonit­zen el 14% de les mostres a Barcelona

- TERESA SESÉ Barcelona

El mes de setembre passat el Museu Nacional d’Art de Catalunya dedicava per primera vegada en la seva història una exposició a una pintora, la modernista Lluïsa Vidal (fins aleshores, només una altra dona, la fotògrafa Gerda Taro, havia tingut aquest privilegi, al qual recentment s’hi ha afegit la també fotògrafa Marianne Breslauer). Tot i que sorprenent­ment, el MNAC s’avançava així en unes setmanes al Prado, que a l’octubre va obrir la primera monogràfic­a protagonit­zada per una dona al museu bicentenar­i. L’escassa presència i protagonis­me de les dones als museus és, sens dubte, una anomalia que pot explicar-se, en part, per raons historiogr­àfiques –des de les dificultat­s a què havien de fer front les pintores per entrar en un món dominat pels homes fins a la valoració dels seus coetanis– però que en lloc de desaparèix­er avui dia continua sent una realitat.

Aquesta és una de les conclusion­s de l’informe elaborat per l’Observator­i Cultural de Gènere (OCG), en què s’analitza la presència de dones, entre el 2011 i el 2015, a les exposicion­s temporals en deu grans centres culturals de Barcelona. Els resultats no poden ser més eloqüents: durant els cinc anys objecte d’estudi només un 14% de les exposicion­s programade­s a la ciutat han estat de dones davant un 49% d’homes (el 37% restant van ser mostres col·lectives).

L’informe de l’Observator­i Cultural de Gènere, que dirigeix l’escriptora i crítica literària Maria Àngels Cabré, analitza centre per centre. La relació l’encapçala la Fundació Miró, amb un 42% de mostres protagonit­zades per dones, una xifra molt allunyada dels següents a la llista: Arts Santa Mònica, amb un 24%, i la Fundació Suñol, amb un 20%. Per a les autores de l’informe, que han tingut la col·laboració de l’associació MAV (Mujeres en las Artes Visuales), la responsabi­litat és dels programado­rs. En aquest sentit, resulta revelador que a la Miró tant la seva directora, Rosa Maria Malet, com la responsabl­e de programaci­ó i projectes, Martina Millà, siguin dones.

Encara més de lluny la segueixen el Macba, amb un 18% d’exposicion­s protagonit­zades per dones; la Fundació Tàpies, amb el 14%; La Virreina, amb el 10%; la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb el 9%, i la Fundació Vila Casas, amb el 6%. Al MNAC i el CaixaForum l’estudi els dóna un 0%, ja que en aquest període, pel que fa al gran museu català, encara no s’havien inaugurat les esmentades mostres de Lluïsa Vidal i Marianne Breslauer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain