La Vanguardia (Català)

A la consulta del doctor Serra

- Sergio Heredia

En la revisió mèdica anual, un col·lega s’emporta un ensurt. L’electrocar­diograma li surt estrany. Al gràfic una línia se’n va cap avall, quan hauria d’anar cap amunt. A més, el cor li va a 44 pulsacions.

–El seu cor està gairebé aturat. Té una bradicàrdi­a greu. O em diu que fa molt d’esport o faig que l’ingressin –li diu la doctora.

–Faig molt d’esport. Corro cada dia–li respon l’home.

–Ja, però val més que el vegi un cardiòleg, faci’m el favor.

El col·lega em demana un nom i jo li dic que truqui al doctor Serra.

A Catalunya tot esportista com cal ha posat alguna vegada el seu cor a disposició de Ricard Serra Grima: és un erudit amb experiènci­a i amb una agenda que genera molta enveja entre els periodiste­s.

Fa poc el doctor Serra publicava un informe fascinant. Ha estudiat el cor de 333 esportiste­s retirats. Va disseccion­ar atletes, nedadors, ciclistes, triatletes, basquetbol­istes, futboliste­s... fins i tot Pep Guardiola. Es tractava d’esbrinar com es comporta el cor d’un esportista deu anys després d’haver deixat de competir.

Va tenir l’oportunita­t de revisar el cor d’un nedador, una bèstia que havia registrat 25 pulsacions en la seva època d’esplendor: més que un cor, això és una bomba. També va recuperar un atleta amb 28 batecs.

–Què buscava? –li vaig preguntar un dia.

–Volia esbrinar què li passa al cor quan recupera la seva activitat normal. Manté la bradicàrdi­a? Tindrà lesions per estrès?

No va trobar res. Ni arítmies ni incidèncie­s remarcable­s derivades de l’esport d’elit. En la majoria de casos, el cor s’havia anat reconfigur­ant cap a un ritme normal. Ara els esportiste­s tenien 65 pulsacions. O 70. El que li toca a algú de 55 anys, més o menys.

El que preocupa el doctor Serra és que la medicina està quedant en mans de les màquines. Diu que les tècniques d’exploració modernes estan molt bé. Però no detecten l’ansietat, o els trastorns alimentari­s.

–Això només s’esbrina preguntant al pacient –diu.

Per reforçar la seva tesi, recorre al cas del doctor Paul D. White.

El 1943 la US Navy havia vetat el reclutamen­t de 5.000 marines: va considerar que tenien el pols molt baix. No els havia preguntat el perquè de la seva bradicàrdi­a. En informes de la marató olímpica del 1896, White havia llegit que el cor s’adapta a l’esforç. Si ho necessita, la bomba rebaixa el nombre de batecs. Els va interrogar: eren atletes.

–White va demostrar que aquells marines, també atletes, estaven sans. Tots 5.000 van anar a la guerra.

–I a quants d’ells van matar al front? –li pregunto.

A Catalunya tot esportista com cal ha posat el seu cor en mans del doctor Serra

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain