La Vanguardia (Català)

Modric i Coentrão no van declarar ingressos d’imatge

El croat va desviar les quantitats a Luxemburg, i el portuguès, a Panamà

- BARCELONA Redacció

Quatre mesos després d’arribar al futbol espanyol i en concret al Reial Madrid, el migcampist­a croat Luka Modric va desplaçar els seus contractes publicitar­is a Luxemburg per beneficiar-se de la seva baixa tributació. L’empresa de Modric es diu Ivano, com el seu fill, i té la seva dona, Vanja, com a gerent, segons es desprèn de les revelacion­s de Football Leaks que ha divulgat El Mundo.

Per aquesta sospitosa absència de guanys el mes de gener passat l’Agència Tributària (AEAT) va obrir una investigac­ió sobre les declaracio­ns de Modric correspone­nts als exercicis del 2012, 2013 i 2014. L’impost de societats de Luxemburg pot arribar a situar-se en tipus gairebé nuls, de l’1 per cent, mentre que a Espanya hi ha una inconcreci­ó que han denunciat diversos esportiste­s, però no seria inferior al 30%. Darreramen­t la Hisenda espanyola ha establert un nou criteri, que aplica fins i tot amb caràcter retroactiu, per situar els ingressos d’imatge amb un tracte similar als salaris, és a dir, amb un màxim del 51%. Sigui com sigui, molt i molt lluny de la tributació de Luxemburg.

Segons va publicar ahir el mateix diari, Modric va crear Ivano SARL el 20 de desembre del 2012 (va arribar al Madrid l’estiu d’aquell any, procedent del Tottenham) amb ell mateix com a únic accionista i un capital inicial de 3,6 milions d’euros.

Un any més tard l’empresa ja tenia 4,5 milions i a finals del 2014 ja eren 6. Els ingressos procedien d’empreses com Nike i del mateix Reial Madrid, indica El Mundo.

Entre les revelacion­s de Football Leaks també apareix que el setembre del 2015 la hisenda britànica li va requerir mig milió d’euros per impostos no pagats el 2009 i 2010, quan jugava al Tottenham, i que un mes abans havia estat interrogat per la Fiscalia Anticorrup­ció croata. En aquest cas s’investigav­a el seu traspàs del Dinamo de Zagreb al club anglès per 21 milions d’euros, dels quals se sospitava que el llavors president del club croat, Zdravko Mamic, podia haverse’n quedat una tercera part.

Dos casos més relacionat­s amb futboliste­s actuals del Reial Madrid afecten Coentrão i Pepe. El 23 de juliol del 2015, segons s’informa, l’AEAT va iniciar una investigac­ió sobre les rendes de Fabio Coentrão del 2011 al 2014. El jugador no havia declarat in- gressos per drets d’imatge. De fet, va crear la seva estructura a partir del seu fitxatge pel Madrid. Segons es desprèn dels documents de Football Leaks, el jugador va cedir els seus drets a Rodinn, una empresa constituïd­a a Panamà, per la xifra d’un euro. Va desviar a aquesta societat el mig milió per temporada que li pagava el Madrid i els 100.000 euros anuals que li abonava Adidas. A finals del 2015 Coentrão va fer una declaració complement­ària al fisc de Portugal, per 3,5 milions d’euros, per regularitz­ar la seva situació allà, on tampoc no havia reconegut cap ingrés per drets d’imatge.

L’11 de desembre del 2015 l’Agència Tributària també va obrir una investigac­ió a Pepe, que forma part, com Coentrão i com Cristiano Ronaldo, de l’anomenat clan Mendes, per la figura clau del representa­nt lisboeta. Pepe, revela Football Leaks, desviava des del 2007 els seus ingressos publicitar­is a una societat, Weltex Capital, establerta a les illes Verges britànique­s. En el seu cas, també va cedir els ingressos per un simbòlic euro.

En una altra de les revelacion­s de Football Leaks apareixen els partits benèfics que es van organitzar l’estiu del 2013 entre una selecció de futboliste­s d’arreu del món i un equip anomenat Amics de Messi. Els documents exposen factures de milers de dòlars que viatgen d’un paradís fiscal a l’altre i a L’Espresso incideixen especialme­nt en el cas de l’extècnic del Madrid, Fabio Capello, que asseguren que va col·laborar en la festa a canvi de 75.000 dòlars més hotels de cinc estrelles i viatges en classe business.

UN EURO DE CAPITAL INICIAL Les últimes revelacion­s detallen l’entramat ordit pels futboliste­s per no tributar a Espanya

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Luka Modric, futbolista del Reial Madrid des del 2012
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Luka Modric, futbolista del Reial Madrid des del 2012

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain