La Vanguardia (Català)

Aquell ‘Escollit’

- SERGIO HEREDIA Barcelona Tornada a escena.

El tinent coronel Earl Woods sempre va creure que veia una cosa especial en el seu fill, Tiger Woods (40). Una vegada, durant el lliurament d’un premi a Tiger, el tinent coronel va agafar el micròfon i va dir: “Disculpi’m, però de vegades m’emociono quan parlo del meu fill... El meu cor batega de felicitat quan m’adono que aquest jove serà capaç d’ajudar molta gent... Transcendi­rà el joc i portarà al món una classe d’humanitari­sme com no s’ha vist mai... El món serà un lloc millor per viure gràcies a la seva existència i la seva presència... Aquest és el meu tresor. Si us plau, acceptin-lo i tractin-lo amb compte... Gràcies”.

Després d’esclafir a plorar, Earl Woods va caure en braços del seu fill, i l’audiència es va posar dreta i va començar a aplaudir.

Va passar el 1996. Tiger Woods tenia vint anys i l’acabaven de declarar el millor golfista amateur de l’any.

Dies més tard, Sports Illustrate­d entrevista­va Earl Woods. Li van preguntar: –Què té Tiger? –No veu els senyals? En Tiger farà més que cap altre home en la història. Canviarà el rumb de la humanitat –va respondre l’home.

–Anirà més enllà que Joe Louis i Jackie Robinson? Més enllà fins i tot que Muhammad Ali i Arthur Ashe?

–Més que qualsevol, perquè és més carismàtic i més educat. I està més ben preparat.

–Tindrà més impacte que Nelson Mandela, Gandhi, Buda?

–Sí, perquè accedirà a un fòrum més ampli. Juga un esport universal. El distingeix la seva etnicitat: obrarà miracles. És el pont entre l’Est i l’Oest. No hi ha límits perquè és el far. No sé exactament quina forma prendrà però és l’Escollit. Tindrà el poder d’impactar sobre les nacions, no sobre la gent, sobre les nacions. El món amb prou feines ha assaborit una mica del seu poder.

I Tida Woods, la mare de Tiger, va ratificar les paraules del seu marit:

–En Tiger té sang tailandesa (per part de mare), africana, xinesa, ameríndia i europea (del pare). Pot connectar amb qualsevol ètnia del món. És el nen universal. Si es converteix en polític, llavors serà president o ministre. Si s’enrola a l’exèrcit, serà militar.

Tida diu que ha portat la carta astral del seu fill a un temple budista a Los Angeles. I a un altre a Bangkok. Tots els monjos li diuen que el nen té poders especials.

Vint anys més tard, Tiger Woods mira de reconstrui­r-se. Com a golfista, ho ha viscut tot. Ha convertit el golf en una disciplina d’atletes. Ja no hi ha lloc per als jugadors panxuts, de joc de canell i puro a la boca. Va llançar la bola a 300 metres, més que cap altre jugador amb potència. Va multiplica­r les audiències. Va aconseguir 73 victòries del PGA Tour, 14 majors (només el supera Jack Nicklaus, amb 18) i més de cent milions d’euros en premis. Si se sumen els ingressos publicitar­is anem més enllà dels 1.500 milions. Va passar 683 setmanes com a número u mundial.

També se li ha atribuït un ventall d’aventures extraconju­gals. I va patir tretze lesions greus. Aquesta dada, la xifra de lesions, el té amargat. L’última, un problema lumbar, el va treure d’escena durant 466 dies. Va passar molt de temps postrat al llit. Anunciava que tornava, i després se n’havia de desdir. Ho va intentar l’octubre de l’any passat. En fals. Des d’aleshores, sense notícies. Tiger Woods va tornar a escena el cap de setmana passat. Ho va fer al Hero World Challenge de Nassau, a les Bahames, en un esdevenime­nt de quatre dies que organitza la seva fundació.

Va convidar 17 jugadors. Va acabar 15è. Va firmar un quatre sota par. Va quedar a catorze cops del guanyador, Hideki Matsuyama (24).

Matsuyama no va poder resistir-se. Quan va tenir l’oportunita­t, va elogiar Woods:

“Woods ha estat el meu ídol des que tinc consciènci­a del golf. Quan tenia cinc anys, mirava els seus vídeos una vegada i una altra. Ni tan sols estic a prop que m’esmentin en la mateixa frase que ell...”. Al final, Tiger Woods va parlar: “Per tornar a la competició, he viscut l’experiènci­a més dura de la meva vida. He passat per moments d’un patiment terrible. He pensat que no tornaria mai”.

Com l’oracle Earl Woods, els experts comencen a plantejar-se preguntes: Tiger aconseguir­à superar els 18 majors de Nicklaus, o quedarà només com un dels tres o quatre millors golfistes de la història?

“En Tiger canviarà el rumb de la humanitat; és el pont entre l’Est i l’Oest”, deia Earl Woods Tiger Woods mira de recuperar el seu passat: després de 466 dies absent per les lesions,

va tenir una discreta

tornada

DISCIPLINA D’ATLETES

Tiger Woods va convertir el golf en un esport d’atletes; va fer oblidar el jugador panxut, el fumador de puros

 ?? CHRISTIAN PETERSEN / AFP ?? Tiger Woods caminant amb el seu cadi, Joe LaCava, al llarg del camp de golf d’Albany, a Nassau, diumenge
passat
CHRISTIAN PETERSEN / AFP Tiger Woods caminant amb el seu cadi, Joe LaCava, al llarg del camp de golf d’Albany, a Nassau, diumenge passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain