La Vanguardia (Català)

La crisi de govern a Itàlia fa encara més difícil el rescat bancari

Qatar dubta sobre la seva inversió a Monte dei Paschi per les incògnites polítiques

- EUSEBIO VAL BEATRIZ NAVARRO Roma / Brussel·les. Correspons­als

El pitjor escenari per al rescat del Monte dei Paschi di Siena (MPS) s’ha materialit­zat. El pla per salvar el banc més antic del món –fundat el 1472–, que necessita amb urgència una forta recapitali­tzació, s’ha complicat en esclatar la crisi de govern a Itàlia com a conseqüènc­ia del rebuig en referèndum de la reforma constituci­onal i de l’anunci de dimissió del primer ministre, Matteo Renzi.

La incertesa política a Roma i la perspectiv­a d’un avenç electoral han coincidit, fatalment, amb la fase decisiva sobre la solució financera per a MPS. Un actor principal en el rescat, l’emirat de Qatar –a través del Qatar Investment Authority–, que anava a invertir entre 500 i 1.500 milions d’euros, s’ha refredat per por que el context polític no garanteixi l’èxit de l’operació. Si els qatarians es retiren o baixen la seva aposta, poden fallar altres peces del complex entramat del rescat.

Si no s’aconseguei­x el salvament privat de l’MPS, a través d’inversors i del mercat, com era la intenció, serà inevitable el rescat públic, amb el trauma que això suposarà i els obstacles polítics que comporta a escala nacional i europea. El rotatiu britànic apuntava ahir que l’ajuda pública ja és gairebé inevitable, ateses les circumstàn­cies, i que podria produirse el pròxim cap de setmana. El pla per mantenir amb vida el banc de Siena, que està sent tutelat i gestionat per un consorci format per JP Morgan Chase i Mediobanca, sota l’atenta mirada del Ministeri d’Economia italià i el Banc Central Europeu, preveu una injecció de 5.000 milions d’euros, entre la conversió de bons subordinat­s i emissió de nous títols.

Les accions de l’MPS han caigut més del 80% des de començamen­t d’any, de manera que la capitalitz­ació borsària del banc ha assolit un nivell irrisori (uns 560 milions d’euros) que, per a la seva mida, seria més propi d’una entitat en fallida tècnica. Si el pla per a Monte dei Paschi naufraga es tem una reacció en cadena en altres bancs italians en dificultat­s. Aquests inclouen el gegant Unicredit, que durà a terme una forta ampliació de capital, i institucio­ns menors com Carige, Banca Popolare di Milano, Vicenza i Veneto Banca.

El ministre d’Economia, Pier Carlo Padoan, ha assegurat a l’Eurogrup a través del seu president, Jeroen Dijsselblo­em, que farà el que calgui per assegurar l’estabilita­t financera, expliquen fonts europees. Amb Grècia atrapada en una crisi financera sense final a la vista i Portugal tot just aixecant cap, la zona euro segueix amb expectació l’evolució d’aquests fets. “Estem en estret contacte amb les autoritats italianes i totes les autoritats estan preparades per reaccionar si cal o quan faci falta”, va declarar ahir Valdis Dombrovski­s, vicepresid­ent de la Comissió Europea.

No obstant això, l’expectativ­a és que Roma pugui fer front tota sola a la situació i no calgui posar en marxa un rescat europeu, expliquen fonts de l’Eurogrup. A diferència d’Espanya el 2012, Itàlia manté intacte el seu accés als mercats i a preus molt favorables gràcies al Banc Central Europeu (BCE). A més, diuen, les necessitat­s de capital de la banca estan molt localitzad­es i s’han fixat en un màxim de 20.000 milions d’euros, menys de la meitat de la quantitat que Espanya va sol·licitar al seu dia al Mecanisme Europeu d’Estabilita­t, el fons de rescat de l’eurozona.

“Ara alguns ens diuen que vam tenir sort de demanar el rescat dels bancs el 2012 i que tant de bo altres ho haguessin fet”, va declarar el

El ministre d’Economia és una opció per substituir Renzi i donar confiança

Segons el ‘Financial Times’, hi podria haver una decisió aquest cap de setmana

 ?? CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG ?? Un clients davant un caixer del Monte dei Paschi en una sucursal de Roma
CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG Un clients davant un caixer del Monte dei Paschi en una sucursal de Roma
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain