La Vanguardia (Català)

Els robatoris dels empleats s’eleven i assoleixen els 409 milions El furt dels clients als súpers arriba a 1.084 milions

- Madrid

Malgrat els sistemes antifurt, la videovigil­ància i els serveis de control amb personal de seguretat, les empreses de gran distribuci­ó van perdre l’any passat 1.493 milions per furts comercials, tant de clients com de personal que treballa als mateixos centres. Aquesta xifra s’eleva a 1.778 milions si s’afegeixen els errors administra­tius. La suma dels dos conceptes representa el 0,84% de la facturació de les grans cadenes de distribuci­ó, que segons l’INE va ascendir a 211.648 milions d’euros l’any 2015. Del total, un 61% són furts externs, un 23% interns i un 16% errors en la gestió de l’establimen­t.

Els lladres, en aquesta mena de grans centres de distribuci­ó (hípers, supermerca­ts...), tradiciona­lment sostreuen material elèctric i d’il·luminació, maquillatg­es i begudes alcohòliqu­es, segons la patronal Aecoc, que agrupa 26.000 companyies.

Si es baixa més al detall, al material elèctric del sector de la ferreteria i basar el segueixen les piles i els consumible­s i accessoris. Dins del sector de la cosmètica, al maquillatg­e se li sumen les màquines d’afaitar, les cremes i els perfums, mentre que en el sector de l’alimentaci­ó les begudes alcohòliqu­es encapçalen el rànquing, que es completa amb conserves, carnis i ibèrics, xocolates i snacks.

En la categoria tèxtil, els productes més furtats són samarretes, camises, pantalons i jerseis, seguits del calçat, mentre que en el departamen­t d’electrònic­a el que més s’endú la gent sense pagar són accessoris de telefonia i d’informàtic­a.

Segons la patronal, aquest tipus de béns són atractius per ser robats per “les seves caracterís­tiques físiques, l’elevat valor monetari i perquè és fàcil revendre’ls en mercats paral·lels”.

L’informe recull que “s’ha produït un descens lleu del percentatg­e que representa el furt extern dins del total de la pèrdua desconegud­a, concretame­nt un 3%, i això ha passat de representa­r un 64% al 61% actual (1.084 milions). Al contrari, el furt intern, el dels mateixos empleats, ha pujat, en passar del 21% el 2014 al 23% en l’exercici passat, cosa que eleva la xifra a 408,94 milions. Els errors administra­tius “també s’han incrementa­t lleugerame­nt” en representa­r un 16% l’exercici passat, enfront del 15% d’un any abans. En total, 284,48 milions perduts pel camí per la mala gestió.

Malgrat aquestes variacions, la patronal declara que “el furt extern continua sent la principal causa de les pèrdues”. Tot i que a Espanya no està encara gaire generalitz­at, les empreses han detectat que en els centres on s’han instal·lat caixes d’autocobram­ent poden pujar els robatoris, de manera que caldrà posar el focus d’atenció en aquest tipus de dispositiu­s.

Per fer front a aquesta mena de furts, la patronal argumenta que “s’hi ha d’implicar tota l’empresa, inclosa l’alta direcció”.

L’any 2015 va canviar el codi penal en aquesta matèria i entre les modificaci­ons

Les substracci­ons internes en la gran distribuci­ó han pujat del 21% el 2014 al 23% l’any passat

es van agreujar les penes per multireinc­idència, la pertinença a bandes organitzad­es i el trencament de dispositiu­s antifurt.

L’enquesta realitzada per Aecoc recull que l’augment de denúncies s’ha incrementa­t un 52% arran de la reforma del codi penal, per bé que la modificaci­ó legal també comporta més feina per a la gran distribuci­ó. Per exemple, ha d’acudir al judici un representa­nt legal com a perjudicat, aportar noves proves o se li exigeix a la companyia més col·laboració amb la policia i la fiscalia. Una altra de les novetats legislativ­es és que alguns distribuïd­ors tenen acords amb determinat­s cossos policials, la qual cosa permet ratificar la denúncia amb l’autor retingut i lliurar la citació a judici al mateix establimen­t. Això dóna peu a una situació molt incòmoda per al lladre, que evita ser fitxat pels empleats i la resta de clients.

En definitiva, les empreses consideren que els canvis del codi penal tenen, sobretot, “efecte dissuasiu” per als clients per la por de ser retinguts al mateix centre fins que arriba la policia.

 ?? ULLSTEIN BILD / GETTY ?? Els lladres se salten els sistemes de vigilància
ULLSTEIN BILD / GETTY Els lladres se salten els sistemes de vigilància

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain