La Vanguardia (Català)

Tres cares de l’explotació

- Miquel Puig

Primera: entro en un supermerca­t d’una cadena de capital alemany, un país on el salari mínim és de 17.280 €/any. Tot el personal és pakistanès. La caixera, loquaç, m’informa que treballa de vuit a sis, sense parar perquè la botiga no tanca al migdia, sis dies per setmana. Em diu que cobra 700 €/mes. Vull creure que cobra catorze pagues, la qual cosa significar­ia que equivalen a 9.800 €, un 7% per sobre del salari mínim interprofe­ssional. Ara bé, per seixanta hores a la setmana. Em diu que “els nois” cobren 850 €, però que encara han de fer més hores.

Segona: Antonio Catalán, president d’AC Hotels by Marriott, critica l’última reforma laboral amb aquestes paraules: “Hoy puedo despedir pagando 20 días por año y empezar a subcontrat­ar. Es lo que hacen los que explotan a las camareras de piso, y lo digo con todas las letras: explotan”, critica alguns dels seus col·legues amb aquestes paraules: “Faltan empresario­s en este país; hay gente que hace el negocio y ya está. (...) Los listos de la película siempre son los mismos”, i, finalment, critica l’Administra­ció amb aquestes: “Yo sería mucho más exigente con los hoteles”.

Per desentrany­ar les paraules de Catalán, consulto el conveni col·lectiu de l’hostaleria de Barcelona; estipula que les cambreres de pis d’hotels de quatre i cinc estrelles han de cobrar 17.913 €/any.

Apujar el 8% l’SMI està bé, però no esmena una dinàmica indigna que condemna l’Estat de benestar

Consulto el conveni d’empresa d’una de les empreses de multiserve­i que operen a Espanya, concretame­nt una de capital suís. El personal de neteja –que és el que proporcion­en als hotelers que fan el que denuncia Catalán– cobra a partir de 9.260 €/any, un 0,95% per sobre del SMI i un 48% per sota del conveni sectorial. Curiosamen­t, a Suïssa el conveni col·lectiu de l’hostaleria estipula que les cambreres de pis han de cobrar un mínim de 40.884 CHF/any, equivalent­s a 37.855 €.

Tercera: calculo l’impacte sobre el contribuen­t de la subcontrac­tació hotelera suposant que la cambrera tingui un fill al seu càrrec. L’empleada de l’hoteler que encara no ha subcontrac­tat pagava en IRPF 1.641 € i en IVA (suposant que consumeixi tot el seu salari net), poc menys de 2.000 €. El cost mitjà per a la sanitat pública catalana de dues persones no ancianes és d’uns 820 €/any; el cost de l’escolaritz­ació del fill és d’uns 4.678 €: l’empleada costava al contribuen­t uns 1.850 €. Passem ara a la cambrera de pis proporcion­ada per l’empresa suïssa: no paga IRPF, la seva contribuci­ó en termes d’IVA deu ser uns 1.100 €, però costa exactament el mateix. Amb aquesta operació, l’hoteler guanya i el client potser també (com a màxim, entre tots dos, 1,8 € per nit) però el contribuen­t perd 2.540 €/any. I això sense tenir en compte l’impacte –futur– sobre el sistema de pensions.

Que PP i PSOE hagin acordat apujar l’SMI un 8% és quelcom a celebrar, però que no arriba a esmenar una dinàmica indigna que, a sobre, està condemnant l’Estat de benestar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain