La Vanguardia (Català)

Renzi vol evitar l’aplicació de quitaments als preferenti­stes

-

ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos. El Govern italià va evitar intervenir el seu sector bancari en la fase més aguda de la crisi de l’euro i ho ha continuat fent fins ara, per por de les conseqüènc­ies de les noves normes europees. Abans d’injectar capital públic, per reduir el cost als contribuen­ts, la directiva obliga a aplicar pèrdues al 8% dels actius, arribant als bonistes júnior, molts d’ells particular­s, com va passar al seu moment a Espanya.

El Govern de Renzi ha mirat de negociar una solució ad hoc per no aplicar aquesta norma i evitar el cop als preferenti­stes, però l’Eurogrup i en especial Berlín s’hi han negat en rodó fins ara. “Aquella directiva va ser una directiva que va costar sang d’acordar i és molt valuosa, hem de tenir molt presents aquelles regles”, va advertir Peter Kazimir, ministre de Finances eslovac i president de torn de l’Ecofin. Brussel·les va donar el seu vistiplau aquest estiu a un pla que preveu compensar a posteriori els preferenti­stes. Roma el va descartar però podria recuperar-lo si és impossible fer una injecció de capital privat i l’Estat es veu obligat a intervenir-hi.

Una de les possibilit­ats que s’estudia com a recanvi de Renzi al capdavant del Govern és el ministre d’Economia, Pier Carlo Padoan, que té un perfil tècnic i no milita en el Partit Demòcrata. Enfront d’altres candidats, com el president del Senat, Pietro Grasso, té l’avantatge de ser un economista conegut i respectat en els grans centres de presa de decisions. Gaudeix de bon cartell a Brussel·les i Washington i se li atribueix molt bona relació amb el seu homòleg alemany, Wolfgang Schäuble, i el president del BCE, Mario Draghi. Sigui Padoan o sigui Grasso, el més segur és que resultarà menys dolorós per a un premier provisiona­l haver d’entomar el rescat de l’MPS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain