La Vanguardia (Català)

MyTaxi dóna servei al 20% de taxis de Barcelona, Madrid, València i Sevilla

Competènci­a aprova la fusió amb Hailo, que la reforça enfront d’altres plataforme­s

- Barcelona

Les plataforme­s per mòbil estan revolucion­ant el transport. La polèmica expansió d’Uber les ha posat d’actualitat. Des del taxi, MyTaxi ja dóna servei a Espanya al 20% dels vehicles amb aquest tipus de llicència de Barcelona, Madrid, València i Sevilla. Són, sumant els de Hailo, amb la qual s’acaba de fusionar –tot i que encara mantenen les marques separades–, uns 7.000 cotxes, assegura la companyia, dels 31.000 que tenen aquestes ciutats i les seves àrees metropolit­anes. I la previsió és continuar creixent. Les següents seran Bilbao i Palma. Després de la fusió, la plataforma està present en mig centenar de ciutats d’onze països.

Hailo i MyTaxi només coincideix­en a Espanya, concretame­nt a Barcelona i Madrid. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) acaba de donar llum verda a la seva concentrac­ió. Els mercats en els quals operen, argumenta, “són de recent desenvolup­ament” i “tenen una penetració bastant reduïda sobre el total de trajectes en taxi”. S’ha de recordar que els vehicles que treballen amb elles no ho fan en exclusivit­at. La fusió, conclou l’organisme, “no suposa un risc per a la competènci­a efectiva en els mercats afectats” ja que “disposen d’altres alternativ­es competitiv­es significat­ives”.

L’activitat de MyTaxi i Hailo es veu amb recel des d’una part del col·lectiu de taxistes. La patronal Fedetaxi ha alertat que aquestes plataforme­s –les que s’ajustin a la llei, precisa, perquè n’hi ha, com el cas d’Uber, denunciade­s als tribunals– poden, a més de cobrar la comissió correspone­nt, imposar condicions de treball, de manera que el taxista perd llibertat. També preocupa que puguin aconseguir una informació valuosa: les dades dels clients.

“El taxi és un servei molt regulat i nosaltres complim escrupolos­ament amb les normes”, explica Antonio Cantalapie­dra, conseller delegat de MyTaxi a Espanya i Portugal. “Som agents d’innovació –prosseguei­x–, volem digitalitz­ar el taxi i facilitar el seu ús al client i la feina al taxista”. Cantalapie­dra subratlla que la plataforma que dirigeix “està en la base de les smart cities, perquè contribuei­x a planificar la mobilitat urbana”. La idea és que l’usuari reservi fàcilment el seu taxi, s’evitin els pagaments en metàl·lic i el taxista tingui més clients i estigui el mínim temps possible circulant sense passatge. Així, continua, “es redueixen costos d’operació i es millora el medi ambient”. Una acció tan habitual com “sortir al carrer i aixecar la mà per demanar-ne un –afegeix Cantalapie­dra– és bonica, romàntica, però no contribuei­x al canvi que necessiten les ciutats”. D’Uber diu que n’és “un fan en el pla tecnològic”, però que no li agrada “la manera com ha entrat en els mercats”. En tot cas, insisteix, “si compleix la llei, hi ha lloc per a tothom, som complement­aris”.

MyTaxi forma part de Daimler Mobility Services, divisió del fabricant alemany d’automòbils dedicada a noves solucions de mobilitat, entre les quals també hi ha, per exemple, el servei de carsharing elèctric Car2go. Els seus responsabl­es no faciliten dades econòmique­s, però reconeixen que les inversions realitzade­s fins al moment són a pèrdues, perquè l’objectiu a curt termini és, explica Cantalapie­dra, “posicionar-se en el mercat”. Aquesta és també la raó per la qual apliquen forts descomptes als seus clients, que han arribat a ser del 50%, un altre aspecte criticat per algunes entitats de taxistes i que ja li ha costat a l’empresa una sentència judicial en contra seu a Alemanya. “Ja no ho fem de manera general a Espanya –respon el conseller delegat–, perquè ara tenim una certa implantaci­ó”.

La companyia diu que és legal i es defineix com un “agent d’innovació” davant les crítiques de part del sector

 ?? DAVID AIROB ?? La plataforma resultant de la concentrac­ió està present en mig centenar de ciutats d’onze països
DAVID AIROB La plataforma resultant de la concentrac­ió està present en mig centenar de ciutats d’onze països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain