La Vanguardia (Català)

Un atemptat amb cotxe bomba mata 15 policies a Istanbul

Doble explosió a prop de l’estadi del Besiktas després d’un partit de futbol

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

Eren les 22.15 h quan una gran explosió va poder sentir-se ahir –i va fer estremir la població– en alguns dels barris més cèntrics d’Istanbul.

Un cotxe bomba, dirigit contra les forces antiavalot­s al final d’un partit que enfrontava l’equip de futbol Besiktas amb el Bursapor, va matar 15 persones –presumible­ment policies–, segons l’agència Reuters, que citava fonts de seguretat. El ministre d’Interior, Süleyman Solu, que al principi va parlar només de 20 ferits –hores més tard, la xifra pujava a 70–, va explicar que en realitat hi va haver dues explosions. La primera, “molt a prop” de l’estadi del Besiktas i la segona, “que sembla obra d’un terrorista suïcida”, al parc proper de Maçka.

També hi va haver rumors de sons d’enfrontame­nts armats poc després de la primera deflagraci­ó i segons Al-Jazira en turc es tractaria de trets a l’aire per part de policies.

El partit entre els dos equips –dominat per la rivalitat entre les seves aficions– havia començat a les 19 hores i ja havia acabat (2-1) quan hi va haver l’atac.

Les imatges mostraven un cotxe totalment calcinat a prop d’on tradiciona­lment les forces antiavalot­s ocupen el seu lloc per prevenir enfrontame­nts entre fanàtics de diferents equips. En les fotografie­s es veien cadàvers coberts al costat d’un furgó dels antiavalot­s, amb cascos blancs dels agents escampats per terra.

Mentre les xarxes socials bullien en imatges i donaven compte de l’esdevingut, equips d’ambulàncie­s i d’incendis es dirigien al lloc del sinistre. Tot això als voltants d’un estadi profusamen­t il·luminat en la nit. I just davant del palau de Dolmabahce, antiga residència del sultanat i avui habitual lloc de treball a Istanbul de l’Executiu liderat pel president, Recep Tayyip Erdogan.

Es dóna la circumstàn­cia, així mateix, que la mateixa nit del sinistre el Parlament turc a Ankara estava emprenent una jornada crucial. A través de diverses votacions –el resultat final s’esperava per a aquesta matinada– estava previst donar la (primera) llum verda a un paquet de reformes constituci­onals que permetin, després de ser sotmeses a referèndum, convertir Turquia en un sistema presidenci­alista que atorgui encara més poder, si cap, i de manera ja oficial al cap d’Estat, Erdogan.

Ahir a la nit, encara no se sabia el mòbil de l’atemptat i encara no hi havia hagut la seva reivindica­ció per cap grup armat. El que és notori és que els partits entre el Besiktas i Bursaspor no estan exemptes d’enemistat. Això es deu al fet que els seguidors de la Carsi (Besiktas) (anarquiste­s a la turca) i dels Teksas (de Bursa, antikurds i ultranacio­nalistes) són enemics declarats en qüestions ideològiqu­es, i no només en matèria de futbol.

En tot cas, mentre la federació d’equips turcs condemnava durament l’atemptat, el Bursaspor va fer públic ahir a la nit que entre

Cap grup no havia reivindica­t ahir a la nit l’atemptat, l’últim d’una llarga escalada a Turquia

els ferits no hi havia cap seguidor del seu equip. Bursa, propera a Istanbul i amb gairebé tres milions d’habitants, és la quarta ciutat de Turquia.

El país ha viscut una escalada d’atemptats en els últims anys amb el resultat de diversos centenars de morts –especialme­nt des del juny de 2014–, atribuïts tant a l’organitzac­ió armada Partit dels Treballado­rs del Kurdistan (PKK) com a l’Estat Islàmic. La deriva autoritàri­a d’Erdogan ha polaritzan­t a marxes forçades la societat turca, ja seriosamen­t debilitada per la retallada de llibertats i la greu crisi econòmica.

No ajuda a rebaixar la tensió que després del fallit cop d’Estat militar del juliol passat hi hagi hagut unes purgues sense precedents amb, per exemple, un 44% de la cúpula de l’exèrcit i un 23,4% dels alts magistrats desmantell­ats.

 ?? MURAD SEZER / REUTERS ?? La policia arriba als voltants de l’estadi del Besiktas, on una hora i mitja abans s’havia disputat un partit
MURAD SEZER / REUTERS La policia arriba als voltants de l’estadi del Besiktas, on una hora i mitja abans s’havia disputat un partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain