La Vanguardia (Català)

Messi impulsa el Barça a El Sadar (0-3)

Messi capitalitz­a el triomf d’un Barça molt responsabl­e

- Pamplona

Joaquín Caparrós es va escapolir pels pèls del temut instrument­al de l’odontòleg i només va rebre tres gols, una xifra ínfima en relació amb els mèrits d’un Barça extraordin­àriament responsabl­e col·lectivamen­t i individual­ment, conduït pel geni de Messi i disposat a mantenir les seves opcions en el campionat. A la segona part dues dianes de l’argentí i una de Luis Suárez van abatre un Osasuna impotent que prou va fer eludint un resultat d’escàndol gràcies a les intervenci­ons del seu porter i a la imprecisió de la rematada blaugrana a la primera part. Després de tres empats consecutiu­s, el Barça va veure la llum a Pamplona.

Iniesta i André Gomes van actuar com a interiors a l’onze titular. Va ser un dels atractius de l’alineació de Luis Enrique, amb la presència d’Umtiti en detriment de Mascherano i d’Arda com a relleu del sancionat Neymar. Totes tres alternativ­es van rendir ben satisfactò­riament en un matx plantejat amb gran serietat, un duel que el Barça va treballar i va mastegar de bon començamen­t fins a fabricar una sèrie enorme d’oportunita­ts clares. El problema, en el primer acte, és que entre les extraordin­àries intervenci­ons de Nauzet i la falta de precisió ningú no va saber materialit­zar les ocasions. A Caparrós, que embogia a la banda, li hauria anat bé una dosi d’anestèsia d’aquesta que apliquen els dentistes, però el seu equip va aconseguir sorprenent­ment arribar al descans amb un empat a zero, el mateix resultat del Barcelona en l’intermedi dels últims quatre partits de Lliga, només que a Pamplona no va ser producte de la mediocrita­t.

D’entrada el conjunt blaugrana va jugar a mantenir la pilota i controlar amb paciència davant el clàssic 4-4-2 local que esperava al mig del camp. Ben aviat Busquets es va integrar entre els centrals per agili- tar la sortida, però també Umtiti va treure un excel·lent en aquesta matèria. Les dues grans temptative­s inicials es van originar en iniciative­s del francès. La primera va acabar amb una passada inversembl­ant de Messi, amb l’exterior del peu, al primer toc, que va deixar Suárez tot sol davant el porter, però va creuar la rematada en excés. Al minut 12 Umtiti va obrir una esfèrica al passadís d’Alba, que va centrar cap a Suárez. L’uruguaià va rebre d’esquena a porteria, en posició complicada i fortament pressionat per Berenguer, però se’n va sortir per girar-se 180 graus i xutar al pal esquerre de Nauzet. Tres minuts després el porter, pràcticame­nt batut, va salvar amb el peu un mà a mà davant Messi.

“Posa-hi ous, Osasuna”, cantava El Sadar amb l’aigua fins al coll per exorcitzar l’allau de futbol del Barcelona. L’equip de Luis Enrique gairebé va merèixer una matrícula d’honor en contraatac el minut 25 en una jugada d’àrea a àrea empresa per Piqué, treballada amb una conducció de Sergi Roberto, que va servir a Suárez i aquest a Messi. Nauzet va tornar a desviar a córner amb una mà prodigiosa la deliciosa vaselina de l’argentí. Activador de l’atac des de diferents posicions, Leo va completar una actuació majestuosa, però li va tornar a faltar precisió en rematar amb intenció un servei d’Alba abans del descans.

La frustració afectaria el Barcelona al segon acte? L’ansietat perjudicar­ia el seu rendiment? Eren preguntes procedents en l’intermedi, i encara més quan al començamen­t de la segona part l’Osasuna va practicar diverses aproximaci­ons i va acariciar el gol amb un sorprenent xut en cursa de Sergio León que va impactar al travesser de Ter Stegen. Els de Luis Enrique van reaccionar recobrant la direcció i empenyent cada vegada més el rival cap a la rereguarda. Fins que per fi Messi va desencaden­ar una magistral passada filtrada a Alba i Suárez va poder finalitzar a boca de canó la centrada

del lateral. Va ser una diana en l’instant precís perquè va reafirmar les conviccion­s del Barça i va avortar totes les esperances locals. El Sadar no va deixar d’animar, tot i que potser va ser més per combatre el fred, ben intens, que no pas perquè cregués en les possibilit­ats dels seus.

A Pamplona el Barça no va permetre que el partit entrés al frenopàtic. Va controlar i va controlar. Contra un rival de segona fila, d’acord, encara que no són trivials els patiments que ha experiment­at en aquest camp al llarg de la història. Un altre gran atac col·lectiu iniciat i definit per Messi, una altra vegada amb l’assistènci­a d’un incisiu Alba, va significar el 0-2, un obstacle insalvable per a un Osasuna ja fos per l’esforç. I Messi va voler coronar amb un detall de luxe la bona feina de tota l’hora del vermut. Va superar quatre rivals amb fintes i esquivades i va buscar el forat entre una barrera de tres homes i el porter per deixar un record inesborrab­le de la seva visita a Pamplona.

??  ?? Nauzet, amb cara de sorpresa, contempla la còmoda rematada de Suárez que va donar avantatge al Barça