La Vanguardia (Català)

Yahya Jammeh

DICTADOR DE GÀMBIA

- XAVIER ALDEKOA Johannesbu­rg. Correspons­al

El dictador gambià Yahya Jammeh, que va aconseguir el poder el 1994 per un cop d’Estat, va acceptar en principi la seva derrota en les eleccions presidenci­als del dia 1. Però, en un brusc canvi, ara ha rebutjat els resultats.

Gàmbia està amb l’ai al cor. Fa una setmana, la periodista gambiana i coordinado­ra del grup Africtivis­tes, Aisha Dabo, no s’ho volia creure. El dictador Yahya Jammeh havia acceptat la seva derrota a les urnes. “És com si no pogués ser veritat, pensava que era impossible fer fora el dictador”, deia. La seva cautela no era gratuïta. Divendres a la nit, Jammeh va aparèixer a la televisió nacional per desdir-se de les seves paraules i rebutjar els resultats.

El líder gambià, que va arribar al poder amb un cop d’Estat el 1994, va assenyalar “greus i inacceptab­les irregulari­tats” en el procés i va demanar unes noves eleccions “transparen­ts”. L’anunci per sorpresa ha sacsejat el petit país de l’oest de l’Àfrica que ahir va veure com militars i policies es desplegave­n pels carrers de la capital, Banjul.

El president electe, Adama Barrow, va denunciar que Jammeh no té autoritat constituci­onal per declarar nuls els comicis i va cridar els seus seguidors a defensar la voluntat del poble. “Pel retorn de la democràcia estem disposats a deixar-nos la vida”, va assegurar per telèfon al diari Le Monde.

A començamen­ts de setmana, la comissió electoral va revisar els resultats i va reduir la diferència de vots entre els dos candidats de 9 punts percentual­s a 4 (de 90.000 a 19.000 vots), però sense alterar el guanyador. Jammeh va reaccionar de manera sospitosa: va ascendir fulminantm­ent 49 oficials i sotsoficia­ls de l’exèrcit. La lleialtat de les forces armades a un bàndol o a l’altre serà determinan­t per a la resolució de la situació en les pròximes hores. El dictador gambià, que es va autoprocla­mar “el rei que atura els rius” i assegura que ha descobert un remei contra la sida, va culpar ahir els “espies i forces estrangere­s” que, segons la seva opinió, “planifique­n una operació militar”. I va afegir que “Gàmbia no serà colonitzad­a ni reduïda altre cop a l’esclavitud”.

La comunitat internacio­nal va carregar en bloc contra Jammeh. La Unió Africana, la UE, els EUA i el veí Senegal –una unitat especial senegalesa està a càrrec de la protecció personal de Barrow– van condemnar l’intent de l’autòcrata de continuar exercint el poder. La presidenta de la Unió Africana, Nkosazana Dlamini-Zuma, va reconèixer la victòria de Barrow i va instar a una transició “pacífica i ordenada”. Des de Washington es van qualificar els fets de “violació reprotxabl­e i inacceptab­le de la decisió del poble de Gàmbia i un intent atroç de soscavar un procés electoral creïble per continuar detentar el poder de manera il·legítima”.

Per l’analista sud-africà Ryan Cummings, la por que té Jammeh d’haver de retre comptes davant la justícia ha tingut un pes determinan­t.

 ??  ??
 ?? JEROME DELAY / AP ?? El dictador gambià,Yahya Jammeh, el dia de les eleccions l’1 de desembre passat
JEROME DELAY / AP El dictador gambià,Yahya Jammeh, el dia de les eleccions l’1 de desembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain