La Vanguardia (Català)

Grigori Rodtxenkov

INSTIGADOR DEL DOPATGE RUS

- TONI LÓPEZ JORDÀ

L’exdirector del laboratori de Moscou Grigori Rodtxenkov (58) queda retratat per l’últim informe McLaren com el “cor” de la trama de dopatge d’Estat instigada per Rússia. La seva història és de pel·lícula d’espies.

Dr. Evil, o Dr. Maligne a Catalunya, el supermalva­t enemic d’Austin Powers, si traspassés la ficció seria un simple aficionat al costat del doctor Grigori Rodtxenkov. Aquest antic atleta de 58 anys, doctor en Química per la Universita­t Estatal de Moscou, espia dels serveis secrets russos (FSB) i gola profunda que va destapar l’escàndol, és el personatge central que va muntar la trama de dopatge patrocinad­a pel Kremlin i en la qual més de 1.000 esportiste­s russos, suposadame­nt, van fer trampes entre el 2011 i el 2015, segons l’informe McLaren per a l’AMA, l’Agència Mundial Antidopatg­e.

Amb les seves anades i vingudes, Rodtxenkov serviria per a una pel·lícula de la sèrie 007.

Va començar a foguejar-se al laboratori antidopatg­e de Moscou el 1985, als 90 va fer carrera treballant per a companyies petroquími­ques russes al Canadà, i el 2005 es va convertir en el director de l’únic laboratori rus acreditat per l’AMA, des d’on va construir la trama tramposa, amb la participac­ió i col·laboració del Ministeri d’Esports rus i dels serveis secrets, dels quals formava part.

Entre les seves maldats confessade­s a The New York Times i al programa 60 minutes de la CBS, Rodtxenkov va ser l’instigador de la trama –destapada per l’AMA el novembre del 2015–, va intimidar el personal del laboratori de Moscou i va extorsiona­r esportiste­s, va admetre haver destruït 1.417 mostres per frustrar la investigac­ió de l’Agència Mundial a l’esport rus sota sospita, va encobrir controls positius i es va inventar els còctels de Chivas, una barreja de tres esteroides anabolitza­nts que els atletes havien de consumir amb una beguda alcohòlica per recuperar-se ràpidament i estar en condicions òptimes per competir. O la manipulaci­ó de mostres d’orina, diluint-les amb aigua i Nescafé perquè s’assembless­in a una contraanàl­isi.

L’èxit de Rússia als Jocs d’hivern de Sotxi 2014, dominant el medaller amb 33 metalls, per davant de Noruega, el Canadà i els EUA, li va valer a Rodtxenkov el reconeixem­ent del règim rus. Vladímir Putin el va condecorar amb la medalla de l’Ordre de l’Amistat, tot i que l’ombra de la sospita ja planava sobre el químic: la seva germana Marina havia estat condemnada el 2013 per vendre esteroides anabolitza­nts a atletes, i el mateix Rodtxenkov va ser investigat per subministr­ar substàncie­s prohibides a esportiste­s.

De fet, quan es va veure amenaçat de ser incriminat, Rodtxenkov va intentar suïcidar-se. Al tribunal van enviar un informe psiquiàtri­c segons el qual Rodtxenkov patia un “trastorn esquizotíp­ic de la personalit­at” augmentat per l’estrès, fet que li va permetre que tots els càrrecs fossin rebutjats. Tot i així, el més sorprenent és que algú amb una psicopatia i amb una germana condemnada per tràfic continués al capdavant de l’únic laboratori antidopatg­e acreditat per l’AMA...

Rodtxenkov no va ser destituït fins a la tardor del 2015, quan l’escàndol ja feia insostenib­le la seva continuïta­t: al setembre, l’AMA el va acusar directamen­t de la destrucció de milers de mostres per ocultar el dopatge d’esportiste­s russos. Ell va negar els càrrecs, però el Kremlin va forçar-ne la destitució. El gener del 2016, tement per la seva seguretat, es va exiliar als Estats Units, on va començar a descobrir totes les seves gestes, que l’informe McLaren recull com a font indispensa­ble als dos dossiers sobre el dopatge d’Estat rus.

Ara Rodtxenkov fa front a la dualitat de l’agent doble: és vist des de Moscou com un traïdor, “un home amb una reputació escandalos­a”, en paraules de Putin, fet que ell aprofita per presentar-se com un “perseguit per un règim totalitari”, mentre que l’AMA el va suspendre a perpetuïta­t i no oblida que, tot i que confés, és autor de delictes vinculats al dopatge d’Estat.

Amagat, es creu que a Califòrnia, el seu gran temor és aparèixer qualsevol dia en una cuneta o enverinat al llit com l’espia Aleksandr Litvinenko, de la mateixa manera que el febrer passat van morir el president i el director executiu de l’Agència Russa Antidopatg­e per sengles infarts sobtats.

Exatleta, doctor en Química i exdirector del laboratori de Moscou, va destruir 1.400 mostres Rodtxenkov es presenta com un “perseguit” per Putin, Moscou l’acusa de traïdor i l’AMA, de criminal

 ??  ??
 ?? . ?? Grigori Rodtxenkov viu actualment als Estats Units, en parador desconegut
. Grigori Rodtxenkov viu actualment als Estats Units, en parador desconegut

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain