La Vanguardia (Català)

Fernando Suárez

RECTOR UNIV. REY JUAN CARLOS

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Professors de quatre universita­ts espanyoles han exigit la dimissió de Fernando Suárez com a rector de la Universita­t Rey Juan Carlos, institució pública de la Comunitat de Madrid, per haver plagiat els seus treballs.

La vergonya s’ha apoderat de la Universita­t pública Rey Juan Carlos (URJC), de la Comunitat de Madrid. Una vergonya vergonyosa, de les que obliguen a acotar el cap i que mina l’estat d’ànim dels docents que des de les seves aules intenten formar els profession­als de demà. Entre els alumnes també hi ha un cert malestar, però acompanyat d’altes dosis de sornegueri­a. “Ara que em vingui a dir el professor de torn que el meu treball no és original. Que li digui primer al rector!”, assenyala Beatriz, estudiant de tercer de Relacions Internacio­nals. I tant la vergonya dels primers com la burla irònica dels segons són més que comprensib­les: el rector d’aquesta universita­t, Fernando Suárez Bilbao, de 52 anys, ha estat acusat per professors (es parla de més d’una desena) i doctorands de plagiar els seus textos. Sí, ho heu llegit bé, d’apropiar-se del treball que han fet altres, un dels actes que més rebuig provoquen en la comunitat università­ria pel que suposa de violació de l’esperit universita­ri.

L’escàndol ha assolit tal dimensió que quatre dels professors que han constatat el plagi (no d’un paràgraf, sinó de pàgines senceres) han demanat en un escrit la dimissió immediata del rector. Els signants, Miguel Ángel Aparicio (Universita­t de Barcelona), Carlos Barros (Santiago de Compostel·la), Ignacio Fernández Sarasola (Oviedo) i Emilio La Parra López (Alacant), consideren que “la continuïta­t de Suárez Bilbao com a rector resulta absolutame­nt insostenib­le ja que està danyant la credibilit­at de la universita­t espanyola”. I exigeixen la immediata intervenci­ó de la direcció general d’Universita­ts del Ministeri de l’Educació, del consell dels rectors de les universita­ts espanyoles (CRUE) i de la Comunitat de Madrid.

La petició d’aquests professors arriba després de l’esperpènti­ca resposta donada pel rector de la URJC, catedràtic d’Història del Dret, fa uns dies, després de llargues jornades eludint pronunciar-se. Després de l’habitual denúncia d’“una campanya de difamació i assetjamen­t”, reconeix que “és possible que s’hagin pogut produir disfuncion­s, perquè sóc humà i treballem amb molt material d’al·luvió i en equips d’investigac­ió, però rebutjo l’abast que s’està donant a aquesta qüestió”. I tot seguit assenyala que el que s’entén per plagi en la normativa espanyola està vinculat a la protecció d’una propietat que proporcion­a un benefici econòmic, cosa que en aquest cas no es compleix, segons Suárez Bilbao.

Que l’acusat de plagi es posi a discutir si apropiar-se d’un text és o no sancionabl­e depenent de si hi ha un lucre econòmic ha incrementa­t la indignació dels professors plagiats: “Confon, amb manifesta ignorància, la propietat industrial amb la propietat intel·lectual”, assenyalen alguns dels professors afectats.

Curiosamen­t, el rector acusat de plagi ha incorporat un sistema informàtic per detectar plagis dels estudiants.

De moment, la CRUE no s’ha pronunciat (Suárez Bilbao forma part de la seva comissió permanent). Sí que ho han fet el Ministeri d’Educació i la Comunitat de Madrid per dir que són problemes interns de la URJC, una institució que té uns 38.000 estudiants i campus a Aranjuez, Alcorcón, Fuenlabrad­a, Madrid i Móstoles. Alguns dels estudiants estan recollint firmes demanant la dimissió del rector. Ja en tenen més de 2.500 recollides.

A l’octubre, El Correo Gallego va denunciar el presumpte plagi de l’obra de Miguel Ángel Aparicio, catedràtic de Dret de la Universita­t de Barcelona. Alguns mitjans digitals se’n van fer ressò i van acreditar noves apropiacio­ns per part del rector de la URJC. En una entrevista a Eldiario.es, Aparicio assegura que, després d’informar-lo un company que havia estat plagiat, ell mateix va aconseguir les obres

Miguel Ángel Aparicio, de la UB, denuncia que Suárez li ha copiat el 100% d’una obra i 58 pàgines d’una altra

de Suárez i va comprovar que “en el seu primer plagi, el 100% –excepte la introducci­ó– és de la meva obra L’estatus del poder judicial en el constituci­onalisme espanyol (1808-1936). N’utilitza paràgrafs complets i de vegades els canvia de posició. Per això un programa informàtic pot dir que n’ha copiat el 70%, però en realitat és un plagi complet. Però és que també em copia 58 pàgines literals més per a un article que després publica a Estado y territorio en España, 1820-1930”.

 ??  ??
 ?? ARXIU / EFE ?? Fernando Suárez, el dia de la presa de possessió del càrrec
ARXIU / EFE Fernando Suárez, el dia de la presa de possessió del càrrec

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain