La Vanguardia (Català)

Reflexió al Quirinal

L’actual titular d’Afers Exteriors, Paolo Gentiloni, surt com a favorit

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

La crisi de govern italiana podria quedar tancada avui mateix si, com es preveu, el president de la República, Sergio Mattarella, nomena un nou primer ministre en substituci­ó del dimissiona­ri Matteo Renzi.

La crisi de govern italiana podria quedar tancada avui mateix si, com es preveu, Sergio Mattarella nomena un nou primer ministre en substituci­ó del dimissiona­ri Matteo Renzi. Surt com a favorit, encara que no es poden descartar sorpreses d’última hora, l’actual titular d’Afers Exteriors, Paolo Gentiloni, de 62 anys.

El cap de l’Estat ha imprès velocitat al procés per por dels riscos del buit de poder. Mattarella va mantenir al Quirinal, durant tres dies, un total de 26 reunions. Va celebrar trobades amb els 23 diferents grups polítics presents a la Cambra de Diputats i el Senat, així com amb els presidents dels dos òrgans parlamenta­ris i amb el president emèrit Giorgio Napolitano, en qualitat de conseller.

Al final de la jornada, Mattarella, home seriós i de paraules mesurades, va comparèixe­r davant de la premsa per comentar la situació. Va dir que havia escoltat “amb atenció i respecte” totes les opinions i propostes i que “en les pròximes hores” les valoraria per prendre “les iniciative­s necessàrie­s per a la solució de la crisi”. “El nostre país necessita, en poc temps, un govern en la plenitud de les seves funcions”, va emfatitzar el president.

Mattarella va recordar que Itàlia té compromiso­s i terminis per complir, a nivell intern, europeu i internacio­nal. Estava implícit que es referia a la crisi bancària, amb el rescat del Monte dei Paschi di Siena en primer pla, la negociació amb Brussel·les sobre el pressupost del 2017 i el semestre de presidènci­a del G-7, que comença al gener.

El cap de l’Estat va remarcar que l’harmonitza­ció entre les lleis electorals de les dues cambres –després del fracàs de la reforma constituci­onal, que preveia la transforma­ció del Senat– és prioritàri­a i que, sense, no es pot anar a les urnes. En poc més de dos minuts i mig que va durar la seva intervenci­ó, Mattarella va tenir temps per recalcar que l’ajuda a les víctimes dels últims terratrèmo­ls i la reconstruc­ció de les localitats afectades és una missió inajornabl­e del pròxim govern. Així mateix va manifestar el desig que el clima polític “es pugui articular i desenvolup­ar amb una relació dialèctica, així com cal en la nostra democràcia, però serè i constructi­u”.

En paral·lel al Quirinal, cosa que va implicar una certa anomalia protocol·lària, hi va haver reunions febrils al palau Chigi, seu del Govern. Renzi no va aguantar ni un dia amb la seva família a la casa de prop de Florència i va tornar a Roma per no perdre protagonis­me i moure tots els fils possibles. El primer ministre en funcions es va entrevista­r amb els seus companys més fidels, incloent-hi Gentiloni.

Pel que va transcendi­r de manera extraofici­al, Mattarella va temptar Renzi amb la seva continuïta­t fins a la celebració d’eleccions, una solució no insòlita en la història de la República. El premier va rebutjar l’oferta de protagonit­zar el que se n’hauria dit un “Renzi bis” perquè, en les actuals condicions, després de perdre el referèndum, la seva credibilit­at hauria estat molt baixa i el desgast enorme.

La pretensió inicial de Renzi va ser que es formés un “govern de responsabi­litat nacional”, però va tenir una freda acollida per part dels grans partits. El més factible, per tant, és que avui Mattarella faci l’encàrrec a Gentiloni, pel fet de ser un home del Partit Demòcrata (PD), el de Renzi, que, amb els seus aliats, té encara una majoria còmoda a les dues cambres.

La impressió és que aquest nou govern pot durar fins al juny, si bé això dependrà del que costi canviar la llei electoral. No va passar desaperceb­uda la frase de Mattarella en què augurava “un Govern en la plenitud de les seves funcions”. Això indica que, en teoria, naixerà sense data de caducitat (tret del final natural de la legislatur­a, el febrer del 2018). La Constituci­ó no preveu governs amb límits prefixats. A la pràctica, el més probable és que aquest gabinet no s’allargui més enllà de l’estiu.

Aquesta crisi ha servit perquè tornés al primer pla institucio­nal Silvio Berlusconi, líder de Forza Italia, malgrat no ser parlamenta­ri i estar inhabilita­t per ser candidat a càrrecs públics després de la seva condemna per frau fiscal. Il Cavaliere, de 80 anys, es va presentar al Quirinal enfundat en un dels seus impecables vestits encreuats marca de la casa, maquillat per a les càmeres i amb el seu cabell d’aparença plastifica­da. Quan va sortir de la trobada amb Mattarella, va llegir un comunicat sense acceptar preguntes. Al seu costat, dos dels seus homes de confiança: els exministre­s Paolo Romani i Renato Brunetta.

El líder de Forza Italia va reiterar que està en contra d’un gabinet de gran coalició i va instar al Partit Demòcrata a assumir la seva responsabi­litat, ja que continua tenint majoria. L’altra gran força italiana, el Moviment 5 Estrelles, no accepta cap altra alternativ­a més que eleccions com més aviat millor, ja que veu el vent a favor. El mateix passa amb la Lliga Nord, molt motivada per la victòria de Trump i les bones perspectiv­es de Marine Le Pen.

La desfilada política al Quirinal permet els italians adonar-se’n com de colorista i fragmentad­a és la seva classe política, campiona mundial del transfugui­sme. Més de doscents dels actuals parlamenta­ris (que són en total 945) no estan als partits i coalicions amb les quals van ser elegits, de tantes que han estat les desercions, canvis de grup i creació de nous partits. Els mateixos periodiste­s italians tenen grans dificultat­s per orientar-se a l’oceà de sigles. Al Quirinal s’ha descobert aquests dies, per exemple, que existeix una pintoresca Unió Sud-Americana d’Emigrants Italians, que té una diputada, Renata Bueno, italobrasi­lera. Alguns d’aquests personatge­s eren pràcticame­nt desconegut­s, però han viscut el seu minut de glòria quan han parlat davant les càmeres després de veure’s amb Mattarella.

Berlusconi torna al primer pla i es presenta al Quirinal maquillat i amb el seu impecable vestit encreuat

 ?? ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG ?? El president italià, Sergio Mattarella, adreçant-se als periodiste­s al palau del Quirinal al final de la ronda de consultes
ALESSIA PIERDOMENI­CO / BLOOMBERG El president italià, Sergio Mattarella, adreçant-se als periodiste­s al palau del Quirinal al final de la ronda de consultes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain