La Vanguardia (Català)

Capvespre a la Toscana

Crítiques a Renzi per haver endarrerit durant mesos l’operació per càlcul polític

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

La crisi del Monte dei Paschi di Siena ha arribat a un punt de no-retorn: el tercer banc d’Itàlia i el més antic del món sembla abocat a un rescat d’urgència.

Roma pretén esgrimir la legislació europea més benigna per evitar quitaments als petits inversors

Al Govern de Matteo Renzi li han esclatat a les mans, en pocs dies, dues mortíferes bombes, una política i una altra d’econòmica, connectade­s entre si. Al rotund rebuig en referèndum de la reforma constituci­onal, diumenge passat, hi ha seguit el que sembla el punt de no-retorn de la crisi del Monte dei Paschi di Siena (MPS), el tercer banc d’Itàlia –i el més antic del món–, que va de dret a un rescat d’urgència per part de l’Estat.

Mentre que ahir prosseguie­n al Quirinal les febrils reunions per donar vida a un nou executiu, el cas ardent de l’MPS estava paralitzat, gràcies a l’alleujamen­t de la pausa borsària del cap de setmana. Tot indica que serà el futur govern, de formació imminent, el que aprovi el decret que avali la recapitali­tzació –per un total de 5.000 milions d’euros– que necessita el banc per salvar-se. No semblava raonable que fos un gabinet en funcions, el de Renzi, el que prengués una decisió tan transcende­ntal, en la qual estan en joc 26.000 empleats, 5 milions de clients i desenes de milers d’inversors particular­s.

La decisió de nacionalit­zar, de facto, el banc, s’ha fet inevitable perquè ha fracassat, com a mínim en part, el pla de recapitali­tzació privada. Abans-d’ahir va transcendi­r de manera no oficial que el Banc Central Europeu (BCE) havia denegat la petició per ampliar tres setmanes el termini de la recapitali­tzació, que expira el 31 de desembre. Segons els analistes, aquesta pròrroga poc hauria canviat les coses i per això el BCE va optar pel realisme.

Segons la premsa italiana, en el decret que ja és a punt per ser aprovat, el ministeri d’Economia intentarà acollir-se a les clàusules més benignes de la nova legislació europea sobre rescats bancaris, per minimitzar el mal als inversors. S’esgrimirà que es presenten “circumstàn­cies excepciona­ls” i un risc per a l’estabilita­t financera general. El burden sharing (repartimen­t de càrregues), per tant, es farà recaure en els grans inversors i no en els petits estalviado­rs.

Oficialmen­t, emperò, l’MPS continua amb el seu objectiu de recapitali­tzació privada, sota la tutela de JP Morgan i Mediobanca. En teoria, l’Estat italià només subscriurà el capital al qual no arribin els inversors privats fins a assolir els 5.000 milions d’euros.

Durant les últimes hores han plogut les crítiques a Renzi –sobretot des dels mitjans pròxims a Berlusconi– per haver endarrerit durant mesos una operació de rescat indefugibl­e. Al dimissiona­ri primer ministre li retreuen haver donat prioritat al càlcul polític, a no malmetre les possibilit­ats de la victòria del sí en el referèndum. Al final, ha perdut en els dos fronts i passa el mort de l’MPS al pròxim govern.

L’MPS arrossega una situació de crisi de molts anys, motivada per operacions ruïnoses com la compra de la banca Antonvenet­a al Santander, el 2007, els tèrbols negocis amb derivats i una cartera gegantina de crèdits morosos. L’MPS, a més, va ser durant decennis un banc semipúblic, controlat pel desaparegu­t Partit Comunista Italià i després pel Partit Demòcrata (PD)

 ?? MAX ROSSI / REUTERS ?? Una oficina del Monte dei Paschi di Siena a Roma
MAX ROSSI / REUTERS Una oficina del Monte dei Paschi di Siena a Roma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain