La Vanguardia (Català)

Sexisme lúdic

Augmenten les famílies que compren nines per als nens i jocs de superheroi­s per a les nenes

- MAYTE RIUS

L’estudi “Joc, joguines i diversitat a Espanya” posa de manifest un canvi en les tendències i preferènci­es de les joguines infantils.

Gairebé el 60% dels nens juguen amb nines i el 35% de les famílies compren nines per als fills de sexe masculí. Són dades recollides per l’Institut Tecnològic del Producte Infantil i de Lleure (AIJU) a l’estudi “Joc, joguines i diversitat a Espanya”, que posa de manifest un canvi en les tendències i preferènci­es de les joguines infantils.

“El canvi fonamental que hem detectat, després d’entrevista­r 500 famílies, no és que els nens juguin amb nines, sinó que es compren nines per a ells, de la mateixa manera que es compren jocs d’acció o de superheroi­s per a les nenes”, explica María Costa, directora del departamen­t d’Investigac­ió de la Infantesa d’AIJU. La rellevànci­a que concedeix a aquesta tendència té a veure amb el fet que la ruptura d’estereotip­s ha avançat entre les noies –i quan una nena demana una pilota o un joc de construcci­ó els pares se senten orgullosos d’estar educant la seva filla en igualtat–, però es resisteix entre els nois, i quan és un nen el que demana una nina o un cotxet de nadó en moltes famílies salten les alarmes o sorgeixen dubtes sobre la idoneïtat d’aquells regals.

“A les xerrades sobre joc infantil que faig a les escoles ningú no em pregunta si és bo regalar a una nena un Meccano; però la pregunta de ‘què passa si li comprem al nen un nino o un cotxet per passejar-lo?’ no falla mai, me la fan sempre, i sovint la plantegen pares amb un nadó en braços”, comenta Imma Marín, especialis­ta en joc i directora de la consultora Marinva. I relaciona aquest fet amb “la por que encara suscita el fantasma de l’homosexual­itat” i que “els valors masculins són més prestigios­os que els femenins”.

“De forma espontània, als nens els agrada jugar amb nines i exercir el rol de cuidador, però els adults i la influència d’altres nens els frenen i els desanimen ràpidament, entre altres raons perquè en el seu dia a dia tenen pocs models d’homes adults exercint aquestes activitats, mentre que les nenes interactue­n més en el dia a dia amb dones botigueres, perruquere­s, metgesses, etcètera i poden utilitzar aquesta informació per jugar”, explica José Luis Linaza, catedràtic de Psicologia de la Universita­t Autònoma de Madrid (UAM) i membre de l’Observator­i del Joc Infantil. I apunta que en la mesura que cada vegada hi ha més homes que assumeixen la cura dels fills o dels pares, els nens tenen nous models d’home per imitar, de manera que és normal que vulguin practicar aquests rols a través del joc.

El problema sorgeix, segons relaten pares i experts, a l’hora d’escollir els ninos per regalarlos, perquè el món de les joguines encara està molt estereotip­at. “L’actual indústria de la joguina tendeix a excloure els nens del joc de nines; els estereotip­s diuen que les nines són per a les nenes i que les nines són nenes (i la majoria, nenes blanques); però les nines represente­n nens, i els nens són diversos i dels dos sexes, i si un nen vol jugar amb nines ha de sentir-se còmode fent-ho, i per això ha de

trobar ninos que se li assemblin, que tinguin diferents colors i gèneres”, explica per correu electrònic Kristen Jarvis Johnson, que davant la frustració de no trobar ninos amb els quals pogués identifica­r-se el seu fill de dos anys va proposar a la seva germana Katie de dissenyar-los i van crear la firma Boy Story, que fabrica ninos masculins, de diferents races, que simulen nens en edat escolar tant pel seu aspecte com per la seva roba. “Totes les joguines haurien de ser neutrals en qüestió de gènere excepte aquelles que represente­n els éssers humans, que per la seva naturalesa s’identifiqu­en amb un sexe, de manera que els ninos també tenen sexe, i fins i tot edat, perquè els nens grans (de més de 4 anys) es beneficien de jugar amb ninos que representi­n la seva mateixa edat perquè amb ells juguen a les relacions, com si es tractés d’un amic, i desenvolup­en intel·ligència emocional, empatia...”, apunta Jarvis.

I justifica que els nens necessiten ninos realistes i grans que se’ls assemblin per tal que funcionin com a companys i amics, perquè les figures d’acció o els Clicks de Playmobil de què disposaven tradiciona­lment, o són molt petits, o no tenen aspecte de nens sinó d’homes musculosos i sovint amb armes, de manera que no serveixen per jugar a una amistat entre iguals.

“És cert que necessitem un repertori de ninos més ampli; si volem animar els nens a exercir de pares no poden existir només nines nadons, ha d’existir també el germà gran, i roba i cotxets per portar-los de passeig que no siguin tots rosa ni amb llaços”, coincideix Marín, que explica que molts nens demanen de jugar amb nines quan arriba un nou nadó a la família i veuen els pares cuidant-lo.

Linaza opina que, de la mateixa manera que la introducci­ó dels Clicks va suposar un gran avenç en permetre als nens jugar a nines sense que els adults rebutgessi­n aquest comportame­nt per “feminitzat”, la incorporac­ió de ninos més diversos contribuir­ia a fer que els homes participin més en la cura de nens i gent gran i ajudaria a reduir el sostre de vidre de les dones. “El joc, com l’art o la imaginació, consisteix a construir mons possibles que poden ser diferents dels reals però que, perquè són possibles, un dia es poden transforma­r en reals”, remarca el catedràtic de Psicologia de la UAM.

Costa considera que, més que fabricar ninos especials per a nois, el que fa falta és reduir el colorit excessivam­ent sexuat de tot el que té a veure amb les nines: embolcalls, roba, publicitat... “Hi ha tot un món de colors més enllà del rosa i del blau”, comenta la investigad­ora d’AIJU.

De fet, segons l’estudi realitzat per aquest institut, ni totes les nenes s’identifiqu­en amb el rosa ni tots els nens amb el blau. “Un 55% de les nenes segueixen interessad­es en el rosa i en el món de les princeses i la moda,

JOSÉ LUIS LINAZA “Als nens els agrada el rol de cuidador, però els adults i la influència d’altres nens els frenen”

MARÍA COSTA “Fa falta reduir el colorit excessivam­ent sexuat de tot allò que té a veure amb les nines”

KRISTEN JARVIS “Les nines represente­n nens, i els nens són diversos i de dos sexes”

IMMA MARÍN “Si volem animar els nois a exercir de pares no pot haver-hi només ninos nadons”

però la resta mostra preferènci­a pel món dels esports, el tecnològic, la creació i la invenció, i una de cada tres famílies amb filles d’entre 1 i 9 anys ha comprat per a elles joguines de superheroi­s o d’acció”, comenta Costa.

De la mateixa manera, el 58% dels nens mostren interès per temes de moda, per crear històries, per les manualitat­s o per jocs relacionat­s amb la naturalesa i que van més enllà dels esports, els herois o la lluita, que són considerat­s els seus àmbits tradiciona­ls de joc.

“Tampoc no s’ha de demonitzar que a una nena li agradi el rosa o que els nens juguin a herois; l’important és que a les joguines hi mostrem models menys estereotip­ats i més igualitari­s, i més oberts a altres cultures, races, colors... inclosos el blau i el rosa”, diu la pedagoga d’AIJU.

 ??  ??
 ??  ?? Gairebé el 60% dels nens de sexe masculí juguen amb nines i el seu interès pel paper de cuidador sovint s’intensific­a amb el naixement d’un germà
Gairebé el 60% dels nens de sexe masculí juguen amb nines i el seu interès pel paper de cuidador sovint s’intensific­a amb el naixement d’un germà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain