La Vanguardia (Català)

Data de caducitat

Aquesta mesura impediria que Rajoy tornés a ser el candidat del Partit Popular

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

A imatge dels Estats Units, Ciutadans vol establir per llei un límit de dos mandats per al president del Govern espanyol.

El pacte entre el Partit Popular i el PSOE sobre el sostre de despesa ha servit d’advertènci­a a Ciutadans sobre la voluntat de Mariano Rajoy de no atorgar-los el paper de socis preferents del Govern central en aquesta legislatur­a. A més, tampoc tranquil·litza Albert Rivera el fet que el PP es resisteixi a nomenar un equip que negociï de manera bilateral amb els centristes els pressupost­os generals de l’Estat per al 2017.

Davant aquests evidents senyals de distanciam­ent i per evitar quedar arraconats i en un paper residual, Rivera intentarà que en les pròximes setmanes es debati i s’aprovi al Congrés un paquet de mesures de l’acord anticorrup­ció que va firmar amb el PP, que va ser l’avantsala del seu pacte d’investidur­a a l’agost.

Entre les propostes de Ciutadans, destaca per la seva transcendè­ncia a mig termini la de limitar per llei a vuit anys el temps màxim del president, tal com passa a altres països com els Estats Units.

A la pràctica, aquesta mesura evitaria que el president Rajoy tornés a presentar-se a un tercer mandat si l’actual arriba, com s’ha proposat, als quatre anys de legislatur­a.

La limitació del temps que un president pot ser inquilí de la Moncloa, que C’s considera “imprescind­ible” per iniciar el procés de “regeneraci­ó democràtic­a” que van proposar durant la campanya electoral, ja ha trobat l’oposició del PP.

Tot i que forma part, negre sobre blanc, de l’acord anticorrup­ció que van subscriure amb els socioliber­als per garantir la investidur­a de Rajoy, ara els populars al·leguen que per poder dur a terme un canvi així seria necessari retocar la Constituci­ó en un procés de reforma més ampli i, per tant, impossible de dur a terme durant el pròxims mesos.

Per evitar el bloqueig que ha deixat entreveure el PP, el grup parlamenta­ri de Ciutadans plantejarà als populars una via alternativ­a: reformar la llei ordinària del Govern, aprovada per l’Executiu de José María Aznar el 1997.

Aquesta fórmula permetria que en un marge curt de temps es complís un dels sis punts que formen el pacte anticorrup­ció firmat pels dos partits.

A més, Rivera prefereix que la reforma de la Carta Magna se

C’s proposa retocar la llei del Govern del 1997 per aprovar la limitació sense tocar la Constituci­ó

centri en el model territoria­l, la nova arquitectu­ra administra­tiva de l’Estat, i altres iniciative­s de regeneraci­ó democràtic­a, com la supressió dels aforaments dels parlamenta­ris.

“Els pactes estan per complirlos, no tenim perquè dubtar que el PP no ho faci”, recorden des de la direcció socioliber­al. A més, des de files taronjes adverteixe­n que el Govern popular es pot trobar amb una majoria opositora al Congrés –PSOE, Podem, Ciutadans...– que podria estar d’acord amb moltes iniciative­s de regeneraci­ó democràtic­a i que marcaria el ritme, no precisamen­t agradable per al president Rajoy, de la legislatur­a.

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en una intervenci­ó al Congrés
SERGIO BARRENECHE­A / EFE El líder de Ciutadans, Albert Rivera, en una intervenci­ó al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain