La Vanguardia (Català)

LLEUGER D’EQUIPATGE

L’intent d’ascensió de Kilian Jornet a l’Everest, veloç i amb molt poc pes, trenca motllos en el disseny del material alpí. El paradigma, les seves botes de muntanya, creades a la carta

- ESTEVE GIRALT Annecy Enviat especial

Els ascensos de Kilian Jornet revolucion­en el disseny del material alpí.

Patrick Leik, al capdavant de la divisió d’investigac­ió de nou calçat de Salomon, mostra amb orgull unes estranyes botes d’alpinisme que es munten i es desmunten. “És el prototip que ha utilitzat en Kilian a l’Everest. Haurem d’introduir-hi pocs canvis, n’estem molt satisfets”, explica Leik al centre de disseny del gegant francès, a Annecy, als Alps, bressol de l’alpinisme. L’innovador i desafiador pla del català per assolir el cim en una ascensió ultraràpid­a i lleugera ha obligat els investigad­ors a anar un pas més enllà en el desenvolup­ament del seu equipament. Les botes, pensades per començar a pujar a l’Everest corrent des del monestir de Rongbuk, a 5.100 metres, fins que comença la línia de neu, són un gran exemple d’una nova manera d’entendre l’alpinisme.

Tot i que de Kilian només n’hi ha un, darrere dels seus passos arriba una nova etapa, amb pujades i baixades a la muntanya cada vegada més veloces i necessària­ment amb menys pes, adverteixe­n els experts. La seguretat es converteix, en aquest escenari inèdit, en un autèntic desafiamen­t, també tècnic. “En Kilian em va dir, d’acord, vull alguna cosa molt lleugera, però vull estar convençut que el nivell de seguretat és el correcte”, rememora Leik.

Es va començar a gestar així una aventura que ha durat pràcticame­nt tres anys, encara oberta, en què s’ha involucrat personalme­nt Jornet, amb visites constants al centre d’Annecy. “La prioritat era molt senzilla, en Kilian em va dir: vull tornar amb tots els dits dels meus peus, no vull perdre’ls. Per tant, la temperatur­a era la principal preocupaci­ó”, afegeix el francès, que ha treballat des dels seus inicis amb el també corredor de muntanya i esquiador criat a la Cerdanya.

La solució trobada pels dissenyado­rs és una combinació de tres capes diferents, gairebé com si fossin tres botes, que entren una dins de l’altra com si es tractés d’una nina russa. El prototip es va provar primer al laboratori i després sobre terreny natural i es van comparar les seves prestacion­s amb les de les millors botes existents al mercat. El rendiment és millor i amb menys pes, asseguren els seus creadors. A Annecy, a més de dissenyar-se el material, es fabriquen els prototips en una indústria a petita escala, on els tècnics i enginyers semblen artesans, i es treballa amb l’última tecnologia, la qual cosa permet experiment­ar amb rapidesa, seguint a la carta les peticions dels esportiste­s i introduint les modificaci­ons.

El principal problema tèrmic apareix quan, després d’estar corrent, Kilian s’ha de parar per afrontar parts més tècniques de l’ascens o quan apareix algun imprevist. La temperatur­a dels peus baixa i el risc de patir congelacio­ns és elevat; els peus, a més a més, poden estar humits. La solució, inserir la primera bota, pensada per córrer en la primera fase de l’ascensió, en una segona capa dissenyada amb un aïllament tèrmic addicional per mantenir els peus més calents.

La necessitat de dissenyar les botes alpines més lleugeres i polivalent­s de la història va ocupar tres dels dissenyado­rs especialit­zats en calçat de Salomon, però en contacte directe també amb els experts en el desenvolup­ament

de teixits i nous materials. Jornet no s’ha implicat només en la creació i confecció del prototip del calçat. Va passar una cosa similar amb el disseny dels seus esquís ultralleug­ers i en la supervisió de la resta del material. Reduir el pes a la mínima expressió i portar una motxilla amb encara no sis quilos de pes no és fruit de cap caprici.

“En anar amb material lleuger, podem avançar més ràpidament, encara que sabem que també comporta un risc més gran. Som conscients d’aquest perill i l’afrontem perquè al cap i a la fi és d’aquesta forma que ens agrada anar a la muntanya”, reflexiona Kilian.

L’alpinista català és omnipresen­t als tallers del centre de disseny, als Alps, on treballen 900 persones en un espai on es premia la imaginació. A Jornet, aficionat al dibuix, expliquen que li encanta participar en el procés de creació i innovació fins al punt d’arribar a agafar unes tisores i retallar els patrons que serveixen per confeccion­ar els prototips. “És fàcil treballar amb ell. Seria difícil si comencéssi­m amb un full en blanc, sense res, però amb en Kilian és molt fàcil perquè està molt enfocat i sap exactament què és el que necessita. Jo tinc la tecnologia però ell té molt bones idees”, afegeix el project manager.

La cada vegada més estreta col·laboració entre els qui dis- senyen l’equipament i els esportiste­s d’elit, ja siguin alpinistes, escaladors, corredors o esquiadors de muntanya, és una de les claus de la gran evolució dels últims anys. Liv Sansoz, escaladora francesa campiona del món i esquiadora de muntanya, treballa també permanentm­ent en el desenvolup­ament tecnològic de nous materials. “És fonamental aportar la nostra experiènci­a als dissenyado­rs i enginyers. La innovació ha estat i serà clau per continuar progressan­t a la muntanya”, afirma Sansoz.

“En Kilian s’ha aproximat a la muntanya d’una manera diferent i necessita coses diferents. Té una gran visió per a la innovació”, destaca Albert Jorquera, corredor de muntanya i col·laborador del programa Ultraespor­ts de RAC1. Una setmana a l’any, Salomon reuneix una trentena de corredors de muntanya d’alt nivell a Annecy amb els dissenyado­rs de roba i calçat per pensar noves solucions tècniques, com en una tempesta d’idees que sorgeix a partir de les necessitat­s reals dels esportiste­s.

“Treballem estretamen­t amb els esportiste­s, és la millor manera de continuar evoluciona­nt nova roba i teixits més lleugers i confortabl­es”, destaca Andrea Hartleb, dissenyado­ra experta en roba de muntanya. Al sector es parla ja d’estar escrivint una nova pàgina en la història de l’alpinisme gràcies a les noves tecnologie­s aplicades a la producció, primer de prototips i després també per al públic general.

Tot i que les botes modulars de Kilian Jornet, amb un cost superior als 2.000 euros, no es comerciali­tzaran al mercat, algunes de les innovacion­s sí que podrien acabar aplicant-se. “Els atletes amb qui estem treballant ens estan empenyent a trobar solucions més lleugeres”, destaca Leik.

L’ambiciós objectiu de Kilian Jornet de pujar i baixar de l’Everest en el mínim temps possible, en una forquilla de 30 a 60 hores, es va frustrar el setembre passat. Les condicions meteorològ­iques i de la neu, amb risc elevat de grans allaus, van portar-lo a abandonar i tornar de l’Everest per raons de seguretat. “Ens ha permès aprendre sobre la muntanya i l’alpinisme”, va relatar Kilian al seu retorn, destacant que l’experiènci­a servirà en un segon atac al cim.

Encara que el català havia provat abans el prototip al Mont Blanc, l’experiènci­a a l’Everest ha servit per detectar alguns problemes de durabilita­t a les botes. S’han hagut de fer petits canvis per protegir millor la part superior de la bota, que incorpora ja els grampons per escalar en la part més elevada i tècnica de l’ascensió a l’Everest. Les botes tenen aleshores absoluta rigidesa, imprescind­ible per escalar i progressar sobre el gel, però amb “la llibertat de moviment al turmell d’una vamba de running”, destaca el mateix Kilian. El seu pes total, d’1,2 quilos, incloent els grampons i les dues botes, és un 35% inferior que el de les botes més lleugeres que hi havia al mercat.

El concepte i la filosofia del nou calçat han resultat un èxit, malgrat els canvis que s’han hagut d’introduir en el nou prototip. La conservaci­ó de la calor i la protecció dels dits dels peus, la principal preocupaci­ó de tot l’equip i del mateix Kilian, estan garantits. “Ens ha dit que no canviem res, que l’aïllament és tècnicamen­t perfecte”, diu Leik, molt satisfet. Jornet va arribar a pujar fins als 7.950 metres d’altura abans de decidir retrocedir pel risc de tenir un accident greu. El test sobre el terreny va ser prou rellevant.

És una incògnita, ara per ara, saber quan Kilian Jornet, de 29 anys, intentarà assaltar de nou l’Everest per completar el seu projecte Summits of My Life, amb rècords de velocitat aconseguit­s al Mont Blanc, el Cervino, el Denali i l’Aconcagua. El popular alpinista, establert a Noruega, admet que vol anar “sempre una mica més enllà”. En l’horitzó, pujar el sostre del planeta sense parades en camps d’altura, sense oxigen artificial, sense cordes fixes, a l’estil alpí, i amb un material superlleug­er. Del laboratori al cim.

 ??  ?? Kilian Jornet en el seu intent de coronar l’estiu passat l’Everest. L’alpinista català va arribar fins als 7.950 metres d’altura, però no va intentar atacar el cim per raons de seguretat
Kilian Jornet en el seu intent de coronar l’estiu passat l’Everest. L’alpinista català va arribar fins als 7.950 metres d’altura, però no va intentar atacar el cim per raons de seguretat
 ??  ??
 ?? SUMMITS OF MY LIFE ?? Jornet, envoltat de tot el material per pujar a 8.848 metres; a la seva motxilla, menys de sis quilos
SUMMITS OF MY LIFE Jornet, envoltat de tot el material per pujar a 8.848 metres; a la seva motxilla, menys de sis quilos
 ?? SUMMITS OF MY LIFE ??
SUMMITS OF MY LIFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain