La Vanguardia (Català)

Trump es passa al costat fosc

L’entorn del president electe llança un boicot contra la nova pel·lícula de ‘Star wars’

- PABLO CUBÍ Barcelona

Els seguidors de Donald Trump han mostrat en nombroses ocasions que són extremadam­ent susceptibl­es, i ho han tornat a demostrar. Després dels boicots contra Kellogg’s o la cadena Starbucks, ara li ha tocat a la franquícia de Star wars. Han iniciat una campanya a Twitter amb l’etiqueta #DumpStarWa­rs (planta Star Wars) perquè la gent no vagi a veure la nova pel·lícula de la sèrie, Rogue One, que s’estrena la setmana que ve. Acusen la franquícia d’oposar-se al president electe republicà, i això que precisamen­t els protagonis­tes estan a favor de la República i en contra de l’emperador i de Darth Vader, que s’han passat al costat fosc.

Pel que sembla tot va començar divendres amb un rumor. Jack Posobiec, un activista de Ciutadans per Trump, va dir sense cap fonament que s’havien reescrit i s’havien tornat a filmar algunes escenes per fer evident la crítica a Trump i al racisme. La cosa podria haver quedat en una anècdota d’un fanàtic si no fos perquè Trump té més de 17 milions de seguidors a Twitter i són molt actius. En 24 hores el missatge de boicot es va reenviar més de 120.000 vegades.

L’únic que s’ha pogut comprovar d’aquesta història és que dos dels guionistes de la pel·lícula, Chris Weitz i Gary Whitta, havien escrit missatges contraris a Trump durant la campanya electoral. Weitz va enviar un tuit recordant que a la pel·lícula “l’Imperi és una organitzac­ió supremacis­ta blanca”. I Whitta va afegir: “A la qual s’enfronta un grup multicultu­ral encapçalat per una dona”.

Més endavant, tots dos van esborrar els missatges i van demanar disculpes per haver barrejat la política amb la pel·lícula. Però sembla que els seguidors de Trump no han acceptat les excuses. A més, casualment el coprotagon­ista del film és l’actor mexicà Diego Luna, que tampoc no va veure amb bons ulls la política de murs que proposa Trump.

De moment, el president electe no ha volgut entrar en la polèmica, tot i que tampoc no ha frenat els seus seguidors. Els fans de la saga galàctica, però, tampoc no s’han quedat de braços plegats: “Als seguidors del boicot els convé anar a veure Somriures i llàgrimes. Espòiler: els dolents no són la família ni la monja”, “Si no van al cinema els seguidors de Trump, hi ha un 97% més de possibilit­ats que no et disparin”. Aquestes són algunes de les perles que han dit.

Rogue One és una de les grans estrenes de l’any. Cal veure si l’afecta més el boicot o els rumors que diuen que no és del nivell que hauria de ser. Mentrestan­t, els partidaris de Trump l’afegeixen a la llista de boicots: al musical Hamilton, per la proclama dels actors; a Starbucks, perquè un empleat es va negar a escriure a la tassa el nom de Trump, i a Kellogg’s, per treure la publicitat del web d’un assessor del president. Tot en un mes.

 ?? JONATHAN OLLEY / AP ?? Felicity Jones a Rogue One
JONATHAN OLLEY / AP Felicity Jones a Rogue One

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain