La Vanguardia (Català)

Una xocolata enverinada

La presidenta croata demana perdó per haver regalat a nens xocolatine­s fetes a Sèrbia

- VLADIMIR STANKOVIC Barcelona. Servei especial

Les relacions entre Croàcia i Sèrbia, que sempre han estat sensibles, per no fer servir un altre terme, acaben de patir una nova vicissitud. A primera vista el motiu sembla molt banal: unes xocolatine­s. La pregunta lògica és què té a veure la xocolata amb les relacions entre dos països veïns, però resulta que sí per això se n’ha fet una de grossa.

Fa uns dies la presidenta de Croàcia, Kolinda Grabar Kitarovic, va visitar Dubrovnik per assistir al 25è aniversari del dia dels Veterans. Per descomptat, es tracta dels veterans croats de la guerra dels anys noranta que, en la sagnant descomposi­ció de l’antiga Iugoslàvia, va enfrontar, entre d’altres, croats i serbis. La presidenta va aprofitar la visita a la ciutat per visitar algunes escoles, on va repartir entre els nens una foto amb el seu autògraf en color daurat i paquets amb diversos regalets. Un era una xocolatina.

La polèmica va esclatar quan un pare va descobrir que la xocolata havia estat feta... a Sèrbia! De seguida va informar-ne el diari local. Va dir que els ho havia hagut de comunicar perquè tothom veiés “en quin país vivim”. En poques hores es va accelerar tot.

La presidenta immediatam­ent va demanar perdó a nens i pares pel seu pecat. Va dir que estava “molt sorpresa” i va assegurar que, com a bona patriota, “és la primera a comprar productes croats”. Va prometre que canviarà la xocolata sèrbia per xocolata croata. El seu Gabinet va admetre que “entre molts productes croats, uns 300, es van trobar alguns productes discutible­s”. La xocolata discutible està feta a Sèrbia, però la importa una empresa croata. Així va néixer el cas ChoKolinda, un joc de paraules amb el nom de la presidenta.

El president de Sèrbia, Tomislav Nikolic, va respondre que ell no tindria cap problema a donar als nens serbis xocolata croata i que exemples com aquest desmunten “tots els contes d’amistat i bones relacions”.

La televisió pública sèrbia va emetre un reportatge gravat a Subotica, al nord del país, on hi ha la fàbrica de xocolata (per cert, l’empresa ha sortit molt beneficiad­a amb el màrqueting gratuït). A una nena li van donar dues xocolatine­s, una de fabricada a Sèrbia i una altra a Croàcia. Li van preguntar quina era millor, i la resposta va ser tota una lliçó per als polítics dels dos països:

–La que en té més.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain