La Vanguardia (Català)

Els jutges intenten pactar sobre el català

-

Un dels assumptes de què més s’han ocupat en aquesta etapa els magistrats del Constituci­onal ha estat l’existència de diversos recursos que es plantegen, com a rerefons, el lloc que ha de tenir la llengua catalana en diversos àmbits, des del consum fins al cinema, passant per l’ensenyamen­t i els mitjans de comunicaci­ó. El president del TC, Francisco Pérez de los Cobos, va decidir que tots els assumptes relatius al català s’agrupessin i formessin un sol paquet que es resolgués en conjunt encara que inclogués aspectes molt diversos sobre els usos socials de l’idioma propi de Catalunya.

L’objectiu és trobar una via d’aproximaci­ó global al fenomen de la convivènci­a de les dues llengües oficials a la comunitat autònoma catalana. Tot es va dur a terme amb un ambient molt allunyat de les tensions que va generar al seu dia la discussió sobre les primeres lleis d’immersió lingüístic­a que el TC va avalar fa més de dues dècades després de forts debats interns i en àmbits polítics i dels mitjans de comunicaci­ó.

El propòsit del Constituci­onal era i és resoldre d’una tirada els diversos recursos pendents elaborant una doctrina de fons aplicable a les diferents matèries que tracten els recursos presentats. Ara mateix, però, el mateix TC dubta que l’objectiu es pugui aconseguir. No s’han fet grans progressos en els contactes previs entre els magistrats, i pot ser que no s’arribi a temps d’acordar les correspone­nts sentències abans que culmini la renovació de la institució.

Amb els jutges del Constituci­onal es constata que a la institució conviuen punts de vista molt allunyats sobre com articular la vigència de la cooficiali­tat del català i el castellà a Catalunya. El ponent del primer recurs que s’hauria de resoldre és el magistrat Santiago Martínez Vares, exjutge del Tribunal Suprem (TS). Com a membre de la Sala Contencios­a, Martínez Vares va ser ponent de la resolució que va disposar que el castellà fos llengua vehicular en el sistema educatiu a Catalunya en el 20% de les assignatur­es. Aquesta sentència interpreta­va i desenvolup­ava, al seu torn, la polèmica decisió del mateix Constituci­onal sobre la reforma de l’Estatut.

La sentència sobre la reforma estatutàri­a obligava que la llengua catalana fos vehicular en un percentatg­e indetermin­at de matèries, que el Suprem va fixar en aquell 20%. Vint anys abans, el llavors president del Tribunal Constituci­onal, Miguel Rodríguez-Piñero, va rebre el llavors president de la Generalita­t, Jordi Pujol, i tots dos van conversar, entre altres coses, sobre la política lingüístic­a a Catalunya. Després, el TC va avalar la immersió.

Eren altres temps. Llavors CiU donava oxigen constantme­nt al Govern del PSOE. Rodríguez Piñeiro, al seu torn, havia estat a Sevilla un dels professors de Dret de Felipe González.

LA DISCUSSIÓ Hi ha pendents decisions sobre el català, l’ensenyamen­t i el cinema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain