La Vanguardia (Català)

Esperant dues sentències clau per al Govern central

-

En els pròxims mesos, el Tribunal Constituci­onal ha de resoldre dos afers que són d’especial rellevànci­a per al Govern espanyol. El més important és el que es refereix a la capacitat de veto de l’Executiu enfront dels acords parlamenta­ris que impliquin un increment de despesa respecte al que està previst als pressupost­os.

La discussió ja s’ha plantejat en més d’una ocasió a la Mesa del Congrés, que molt probableme­nt acabi portant l’afer al Tribunal Constituci­onal. Tret que ho faci el mateix Executiu, en el cas que els grups parlamenta­ris s’entossudei­xin a negar aquesta capacitat de veto. Es dóna per fet, en suma, que d’una manera o una altra l’afer arribarà al Constituci­onal, que haurà de decidir si té raó el Govern o si la tenen els grups que asseguren que el veto als projectes que suposin un augment de despesa suposa simplement i planeramen­t limitar la sobirania del mateix Parlament.

L’Executiu està en fase de recollida de documentac­ió i artilleria jurídica sobre l’afer, tant per si ha de plantejar la qüestió al TC, com per si es veu en la situació d’oposar-se a un eventual recurs dels grups de l’oposició.

El Constituci­onal que resolgui sobre aquesta disputa, en tot cas, ja no serà l’actual, sinó molt probableme­nt el que resulti de la imminent renovació de la institució.

El segon recurs important és el que es refereix al control parlamenta­ri d’un Govern en funcions. En mitjans jurídics es dóna per fet que el TC es pronunciar­à a favor que hi hagi en aquestes circumstàn­cies un mínim control. El Constituci­onal, per tant, corregiria la negativa de l’Executiu popular a sotmetre’s a aquestes sessions durant el període pròxim a un any en què va estar en funcions. Una sentència d’aquestes caracterís­tiques ja no causaria greus pertorbaci­ons al PP, i en paral·lel oferiria al TC una oportunita­t de clavar al Govern una clatellada de baix cost.

EL CONFLICTE INSTITUCIO­NAL L’Executiu o les Corts duran al TC el veto a l’augment de la despesa en pressupost­os

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain