La Vanguardia (Català)

Gestions per retirar el recurs de l’avortament

-

El Constituci­onal fa sis anys que té guardat el recurs sobre l’avortament en un calaix. La forta disputa entre el PSOE i el PP sobre aquest tema va descoratja­r des del principi el TC, que s’ha resistit a iniciar formalment la discussió de la decisió, ja que sap que, faci el que faci, no aconseguir­à pacificar definitiva­ment el debat. El criteri dominant entre els magistrats és que han de ser les forces polítiques les que aconseguei­xin algun principi d’acord per regular la interrupci­ó voluntària de l’embaràs, i que no s’hauria d’obligar el Constituci­onal a decantar-se a favor d’una o una altra solució. Dit en altres paraules: no és que el TC es renti les mans, sinó que té la convicció que es tracta d’un assumpte que ha de debatre’s i resoldre’s en seu política, per la naturalesa de la matèria.

El ponent de la decisió sobre l’avortament és el magistrat Andrés Ollero, portaveu de Justícia del PP al Congrés durant diverses legislatur­es. Oficialmen­t, ningú no ha llegit el projecte de sentència que té elaborat. Oficiosame­nt, tothom se l’imagina, ja que es té en compte que es tracta d’una persona de profundes conviccion­s religioses. El text s’hauria pogut discutir al ple, però la majoria del Constituci­onal tem que la institució es divideixi més que en cap altre assumpte si la sentència es posa a debat.

Per vies indirectes, PP i PSOE estan rebent en aquest inici de legislatur­a l’advertènci­a que la millor solució seria la retirada del recurs presentat pels populars. Amb això, quedaria vigent la llei de terminis, sense més ni més. El PP ja va renunciar a reformar aquest sistema des del Govern central. Les direccions de PP i PSOE saben que si la impugnació es retira, el TC podria canviar la seva doctrina sobre qui està facultat per renunciar a un recurs, de manera que no hi hagués obstacles perquè els diputats actuals desfacin la iniciativa del seu grup en el passat, quan estava format per altres grups.

LA PROPOSTA El TC no hi posaria obstacles si el PP es desdigués de la seva impugnació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain