La Vanguardia (Català)

“La Constituci­ó no pot fracassar a Catalunya”

Ramón Jáuregui, president del PSOE al Parlament Europeu

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Exministre de la Presidènci­a a la Moncloa i exvicelehe­ndakari basc, Ramón Jáuregui (Sant Sebastià, 1948) presideix la delegació socialista espanyola al Parlament Europeu i ara torna a ser reclamat per actualitza­r el projecte del PSOE.

Quines són les prioritats?

Construir una esquerra moderna per a una societat més justa en una democràcia més forta. Aquest és el projecte, que s’articularà en tres grans relats. Una ponència orgànica, per definir quin partit volem ser, com atraiem talent i joventut, com ens obrim a la societat. Una ponència política, en el marc d’una legislatur­a en què som líders d’una oposició que doblega el Govern espanyol de vegades, i l’obliga a rectificar, i que hi pacta també. I una ponència econòmica i social per a un país que té el repte de ser competitiu, però que ha d’abordar gravíssims problemes de desajust social.

Hi haurà propostes noves?

El projecte polític s’ha d’ajustar a una nova realitat espanyola. Ha nascut una altra esquerra, som oposició en una legislatur­a complexa, Espanya té grans problemes que demanen grans pactes. Això ha de configurar una estratègia política, i això implica novetats, esclar. Hem de recuperar confiança en la gestió econòmica. No es pot ser alternativ­a sense generar confiança en la gestió del creixement.

La declaració de Granada del PSOE del 2013 fixa la proposta socialista de reforma de la Constituci­ó en clau federal. Això no es tocarà?

Estem tan convençuts que aquest camí és l’únic possible que no el tocarem.

Govern i PSOE apel·len a la prudència davant la reforma. El principal impediment és l’exigència de Podem de sotmetre a referèndum qualsevol canvi?

Em preocupa molt que Podem tingui una mirada tan crítica sobre el pacte per la reconcilia­ció i la Constituci­ó espanyola. És molt perillosa aquella actitud destructiv­a de Podem. La revisió de la Constituci­ó no serà gens fàcil si no es recupera un esperit semblant al que van tenir els constituen­ts l’any 1978. El Govern espanyol ha de suscitar un clima favorable. El risc que no hi hagi acord és de tots, el fracàs en la negociació es carregarà a l’esquena de tots, també de les comunitats autònomes, els nacionalis­tes o les esquerres que siguin incapaces de comprendre que una Constituci­ó és un pacte de renúncies.

Aquesta legislatur­a serà la de la reforma de la Constituci­ó espanyola?

El repte secessioni­sta de Catalunya és històric, i exigeix una resposta a l’altura dels temps. El podem vèncer només amb política, amb pacte. Fent fort el catalanism­e no separatist­a. I això només es pot fer amb un projecte generós, i implica una reforma de la Constituci­ó basada en un pacte amb Catalunya. No només, però també, perquè la Constituci­ó no pot fracassar a Catalunya. La responsabi­litat és de tothom, perquè si a les Corts obrim l’espai a aquest debat i allarguem la mà, algú del nacionalis­me català l’haurà d’agafar, o assumirà la responsabi­litat que la seva unilateral­itat porta Catalunya a l’abisme. Col·locar la pilota a la teulada del nacionalis­me català és important quan efectivame­nt des d’Espanya obrim una reforma de la Constituci­ó que permeti un nou Estatut i que permeti que el dret a decidir dels catalans es manifesti. Això és decidir junts, i en la legalitat, sobre condicions de vida concretes, no sobre una hipotètica consulta en què els catalans manifestin desitjos.

L’acord entre el PNB i els socialiste­s bascos és un bon exemple a seguir?

Catalunya pot emmirallar-se en el País Basc. Com bé diu Iñigo Urkullu, el nacionalis­me que té una concepció vuitcentis­ta de la sobirania està condemnat al fracàs. I en el nacionalis­me independen­tista de Catalunya hi ha una concepció vuitcentis­ta, que no té res a veure amb el món que tenim. La gran reflexió que una part del nacionalis­me haurà de fer és de quina manera dóna resposta al seu sentiment identitari al segle XXI.

La relació entre el PSOE i el PSC també està en revisió.

Sóc partidari que continuem el més units que puguem.

El reconeixem­ent de Catalunya com a nació no estarà mai en el credo del PSOE?

A l’Estatut trobem una formulació que la Constituci­ó ha d’admetre, que és la declaració en el preàmbul d’un reconeixem­ent que Catalunya fa de si mateixa. El Parlament ha declarat que Catalunya és una nació. Punt. És una manifestac­ió de Catalunya. A mi ja m’està bé.

El PSOE no celebrarà el seu congrés fins al juny. Pot aguantar tant de temps sense un líder?

Sóc més partidari de fer les coses bé que ràpid. Juny és una data raonable prevista pel PSOE. Abans no es pot elaborar el projecte. Cal elegir un líder en concordanç­a amb el projecte del partit que volem ser, fiable, seriós, reformista, solvent.

Ha arribat el moment de la presidenta d’Andalusia, Susana Díaz, es va acabar el de Pedro Sánchez, considera una tercera via?

Veig difícil sostenir un lideratge futur sobre un líder com Pedro Sánchez que va marxar de la direcció del partit. Segon: no es pot governar el PSOE contra Andalusia, però això no vol dir que em manifesti per ningú, ja que Susana Díaz no ha dit què farà. L’acord orgànic és imprescind­ible, i ha de ser previ a l’elecció del nou líder del PSOE.

EL LIDERATGE DEL PSOE “Un acord ampli, si pot ser sobre un sol candidat, seria el millor”

 ?? DANI DUCH ?? Ramón Jáuregui fotografia­t aquesta setmana a Madrid
DANI DUCH Ramón Jáuregui fotografia­t aquesta setmana a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain