La Vanguardia (Català)

El PP demana a Puigdemont que no giri l’esquena al diàleg

Levy convida el Govern català a desfer-se dels “radicals de la CUP”

- BARCELONA Redacció

ERC desconfia de les negociacio­ns amb el Govern central i apunta que el diàleg “acaba a les urnes”

Tot i que abans-d’ahir el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va qualificar de “xantatge” la convocatòr­ia de la cimera sobre el referèndum per al 23 de desembre, el PP continua aferrant-se a la via del diàleg per resoldre la qüestió catalana. Ja en va parlar divendres el portaveu del Govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo, i ahir ho va corroborar la responsabl­e d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, que va recordar a Carles Puigdemont que el Govern central ja ha fet “tots els passos” i que ha oferit “mà estesa al diàleg”. També va afegir que ara Puigdemont ha de “decidir” si vol “donar la mà al diàleg o donar la mà als radicals de la CUP”.

En una declaracio­ns a Europa Press, la també diputada popular al Parlament va afegir que “comparteix­en més aspectes amb el Govern d’Espanya que amb uns socis i aliats antisistem­a com la CUP”. També va demanar al president de la Generalita­t que no “es tapi les orelles” i que “escolti el diàleg”.

Tot i això, el Govern català continua demanant al Govern de Mariano Rajoy que concreti aquesta oferta de diàleg. Levy va assenyalar que són “moltes les qüestions” que la societat catalana espera que els dos governs parlin, com “el finançamen­t” o una “pacificaci­ó del desenvolup­ament competenci­al”. Segons el seu parer, cal assolir “nivells de conflictiv­itat competenci­al inferiors” als que s’han tingut per resoldre els conflictes amb diàleg i evitar anar als tribunals.

De fet, Levy va considerar “fonamental” la presència del Govern central a Catalunya per “desmuntar el mite independen­tista” que considera que “les coses dolentes” que estan passant a Catalunya són “culpa” de l’Executiu central. A més, va apostar per fer “una reconducci­ó dels afectes” després de la “deriva sobiranist­a” que ha iniciat la Generalita­t: “En aquesta legislatur­a és fonamental reconduir els afectes, és a dir, tenir un discurs polític i un relat polític que desmunti les grans i greus mentides que el Govern de la Generalita­t ha fet en els últims anys respecte al que feia el Govern d’Espanya per als catalans”, va assegurar Levy..

No obstant això, quan se li va preguntar si creu que el Govern de Rajoy hauria de fer algun gest a Catalunya en matèria de finançamen­t, va negar que s’hagi de “satisfer la deslleialt­at institucio­nal amb gestos que tinguin a veure amb el finançamen­t. Em semblaria un error que s’aprofités aquell debat per voler alçar veus bilaterals. El finançamen­t autonòmic és un tema amb pluralitat de parts i un debat entre totes les comunitats”, va assegurar. També va afegir que ella, com a catalana, espera que el president de la Generalita­t aconseguei­xi “un bon finançamen­t autonòmic per a Catalunya”.

Tot i això, des de les files independen­tistes aquesta oferta de diàleg continua despertant molts recels. En aquest sentit, el president del grup municipal d’ERC a Barcelona, Alfred Bosch, va replicar a Méndez de Vigo, que va subratllar que el Govern espanyol continuarà optant per la via dialogada tot i la “unilateral­itat” de les accions de la Generalita­t. Bosch va recordar al ministre que “el diàleg no només consisteix a parlar amb els que pensen com tu i a passar pels tribunals”, sinó que “comença per baix i va pujant fins arribar a les urnes”.

Bosch va insistir en la idea que per als republican­s el diàleg suposa “passar pel carrer i per la participac­ió, per parlar amb la gent”, suposa que tothom expliqui “què vol per al futur de Barcelona i el país”. Finalment, va assegurar que la cimera del 23 de desembre “és diàleg”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La vicesecret­ària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal
EMILIA GUTIÉRREZ La vicesecret­ària d’Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, amb la ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain