La Vanguardia (Català)

Qui s’arrisca a negociar?

- Isabel Garcia Pagan

Durant la passada legislatur­a, el PP català es va fer un tip de demanar més presència de l’Estat a Catalunya i, tot i que Mariano Rajoy va arribar a presumir en públic del nombre de visites a la capital catalana, el seu cotxe no creuava Barcelona. La participac­ió del president del Govern central s’ha concentrat en reunions de partit en hotels estratègic­ament situats en els extrems de la ciutat de fàcil accés des de l’aeroport. Ni la llotja del Camp Nou serviria com a bàlsam. Mai l’ha utilitzat un president del Govern espanyol. Però és que a més, Rajoy és soci orgullós del Reial Madrid, va defensar sense objeccions Cristiano Ronaldo com a candidat a la pilota d’or i va enviar la seva vicepresid­enta a l’última final de la Champions que va guanyar el Barça a Berlín.

Així que la cosa, fins i tot en la diplomàcia esportiva, està en mans de Soraya Sáenz de Santamaría, que ha canviat el protagonis­me que ofereix la roda de premsa del consell de ministres per la seu de Delegació del Govern espanyol a Barcelona. De l’anunci de recursos d’inconstitu­cionalitat a l’aposta pel diàleg. La vicepresid­enta ha aconseguit imposar el seu relat. I per ella ja és una victòria. Disposa de despatx i agenda oberta a Barcelona i, per primera vegada, el delegat del Govern central a Catalunya a les seves ordres té una missió més enllà de denunciar, compliment­ar i ser compliment­at. La imatge que ofereix Santamaría és la de negociador­a política amb

La causa contra Forcadell revolta més l’independen­tisme que l’oberta contra Artur Mas

el marge de maniobra necessari per oferir la mà, però disposada a agafar tot el braç de l’adversari.

A la defensiva, l’independen­tisme situa l’operació diàleg al terreny de la propaganda però assumeix que les expectativ­es d’una mesa de negociació assossegue­n una part del sobiranism­e mobilitzat fins ara a cop d’efemèride, dia històric o resolució judicial. Així que mentre Santamaría organitza el seu particular Súmate amb Ciutadans i PSC, el president Puigdemont convoca una reunió per avaluar el full de ruta cap al referèndum a canvi de tramitar els pressupost­os catalans. També serà una cita tàctica. La convocatòr­ia és una exigència de la CUP, però l’objectiu no és la unilateral­itat, sinó reunir els actors polítics i socials compromeso­s amb el dret a decidir. Això permetria mantenir a la taula als comuns d’Ada Cola i la porta oberta al referèndum acordat amb l’Estat.

El preàmbul serà la mobilitzac­ió institucio­nal i ciutadana de divendres per la declaració de Carme Forcadell davant el TSJC. La causa per desobedièn­cia contra la presidenta del Parlament és la que més revolta el sobiranism­e –més que la lligada a la consulta del 9-N contra Artur Mas– perquè es tracta d’un càrrec electe en actiu. Però sobretot estressa el calendari fixat per al referèndum. També per interès partidista. Si la inhabilita­ció de Forcadell, en un esprint judicial sense precedents, arribés abans de febrer, el procés entraria en terreny desconegut. Això sí, la CUP s’estalviari­a votar els pressupost­os i ERC tindria la seva gran oportunita­t electoral. I amb aquest panorama, ara qui s’arrisca a Catalunya a seure a negociar?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain