La Vanguardia (Català)

Lliçons infantils

- Suso Pérez

El cas de la nena Nadia Nerea ha suposat una profunda lliçó per al periodisme espanyol. La fabulació orquestrad­a pel pare de la petita per reunir fons per poder afrontar presumptes tractament­s mèdics revolucion­aris per tractar la seva rara malaltia real va aconseguir implicar alguns profession­als dels mitjans de comunicaci­ó que no només van reforçar la història sinó que van generar una dinàmica solidària en la qual ningú no volia quedar enrere.

El suport de personatge­s famosos a través de les xarxes socials i la roda d’aparicions d’aquesta família en certs programes de televisió va donar encara més força a aquella dinàmica irresistib­le que, a la pràctica, buscava obtenir diners.

De fet, es podria dir que va ser la incontinèn­cia creativa del pare de la nena embellint la història amb escenes de pel·lícula el que va portar alguns periodiste­s a dubtar de la versemblan­ça del relat i a començar la comprovaci­ó de detalls que finalment va revelar un presumpte frau que ja funcionava des de l’any 2008.

Resulta inqüestion­able que, en termes de praxi profession­al, el cas, que va tenir especial ressò en les edicions digitals, és un despropòsi­t que no havia d’haver-se produït. Però permeteume estendre avui la reflexió més enllà de l’àmbit periodísti­c i fins i tot més enllà de la comprensib­le solidarita­t amb una nena malalta fins a portar-la al terreny de les preguntes que no ens fem mai. Quantes vegades no hem vist com a ciutadans l’escena d’algú que demana diners acompanyat d’un nen profundame­nt adormit? Pot semblar un quadre que apel·la als bons sentiments de la gent, però en realitat hauria de disparar les alarmes: a algú li pot semblar normal que aquells nens dormin durant hores i hores sense mostrar cap signe de vitalitat? Torno, doncs, al periodisme per explicar un cas que interessar­à als lectors d’aquest diari. El diumenge 30 d’octubre, el nostre company Santiago Tarín va publicar a la secció de Tendències un ampli reportatge en el qual explicava la vida del Santiago, un nen veneçolà de quatre anys que va arribar en fa dos a Barcelona, mig mort, paralític i gairebé desnonat pels errors mèdics comesos al seu país. La sanitat espanyola l’ha salvat i, encara que pateix una greu discapacit­at motriu, el nen avui va a escola i, com s’explicava en el reportatge, sent pessigolle­s als peus, la qual cosa alimenta l’esperança que les coses poden continuar millorant per a ell.

Tarín narrava el cas amb tota mena de detalls. Els pares li havien explicat la història al llarg de diverses trobades i de nombroses trucades en les quals s’anaven concretant dades més precises. Aquells pares havien aportat també una infinitat de documents que provaven el calvari patit des del naixement del petit Santiago. I, tot i així, el periodista volia corroborar tots els extrems abans de publicar el tema, de manera que va demanar col·laboració als amics i companys que podien ajudar-lo a confirmar de manera fefaent determinat­s aspectes bàsics, com ara que el nen consta efectivame­nt com a pacient en determinat­s hospitals de Barcelona.

A algú aliè a aquest ofici aquestes comprovaci­ons potser li haurien semblat exagerades atesa la força innegable de tots els altres fets documentat­s que envoltaven la història. Però entre els col·legues que van ajudar a efectuar les senzilles comprovaci­ons l’assumpte es resumia en una qüestió essencial: profession­alitat. El periodisme és i serà explicar fets certs i comprovats. És així de simple i de laboriós.

Quantes vegades no hem vist com a ciutadans l’escena d’algú que demana diners acompanyat d’un nen profundame­nt adormit?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain