La Vanguardia (Català)

Suïcidi constituci­onal

- José Antonio Zarzalejos

Tenen raó els independen­tistes quan asseguren que resulta inversembl­ant que la Constituci­ó del 1978 incorpori un mecanisme que pogués permetre la secessió i, fins i tot, una consulta sobre aquesta hipòtesi. Encara que la Carta Magna no consagra una democràcia militant, com l’alemanya o francesa, el seu fonament és la “nació espanyola” que s’adjectiva d’“indissolub­le” i la sobirania resideix en el “poble espanyol” del qual emanen els poders de l’Estat. Aquestes declaracio­ns es contenen als articles 1r i 2n del títol preliminar de la Constituci­ó i conformen un dels aspectes essencials del seu nucli dur. De tal manera que alterar-ho amb la incorporac­ió de nous conceptes tals com nació de nacions o Estat plurinacio­nal no consistiri­a en un procés de reforma sinó en l’abrogació de l’actual Constituci­ó i en l’inici d’un procés constituen­t. És per això que, quan els independen­tistes per unes raons, i Podem, per d’altres, reclamen que la Carta Magna reflecteix­i d’una altra manera la pluralitat territoria­l d’Espanya –superant l’expressió “nacionalit­ats i regions”–, el que en realitat demanen és posar fi a la norma constituci­onal que va fer aflorar la transició espanyola. En termes més clars: es demana, ni més ni menys, que les Corts Generals suïcidin la Constituci­ó del 1978 i se n’elabori una altra sostinguda en fonaments completame­nt diferents.

Aquesta hipòtesi no es produirà perquè les cambres legislativ­es reflecteix­en una majoria aclaparado­ra que dóna suport a l’actual Constituci­ó. Però tampoc les circumstàn­cies polítiques i la correlació de forces actual no permeten un procés solvent per abordar-ne la reforma. La irrupció de Podem i les pretension­s independen­tistes juntament amb d’altres de més morigerade­s però també de caràcter identitari per part del nacionalis­me basc frenen gairebé en sec l’obertura d’un debat reformista perquè no obtindria ni de bon tros el consens parlamenta­ri que va obtenir el text del 1978 i és possible que procurés una divisió en l’electorat que reduís el suport popular a una norma constituci­onal reformada. Amb una altra composició del Congrés dels Diputats –per exemple: la de la X legislatur­a, sense Podem– hauria estat possible una reforma –fins i tot una simple addició– que satisfés en part les aspiracion­s d’un sector moderadame­nt secessioni­sta a Catalunya. Ara tampoc aquesta variant no seria assenyada perquè n’hi hauria prou que un 10% dels diputats sol·licités una consulta vinculant perquè aquesta possible previsió favorable a les reivindica­cions del catalanism­e s’hagués de sotmetre a un referèndum del conjunt dels ciutadans que, molt probableme­nt, la rebutjaria.

Com mostra l’últim baròmetre del CIS, la majoria dels espanyols consultats es mostren satisfets amb l’actual Estat autonòmic. No hi ha demanda majoritàri­a de canvis constituci­onals fora de Catalunya i, amb menys força, d’Euskadi, i aquelles més freqüents (supressió o reforma del Senat, redistribu­ció de competènci­es entre l’Administra­ció i les autonomies, aspectes determinat­s del títol II referents a la monarquia parlamentà­ria) no són les que es reclamen des dels independen­tismes i nacionalis­mes diversos. El PNB i els partits que donen suport a la secessió catalana ja han explicitat que no participar­ien en una reforma constituci­onal que no incidís de manera radical en el model territoria­l remetent-se a la necessitat de recollir declaracio­ns dogmàtique­s tals com el reconeixem­ent de les “nacions d’Espanya”. El Tribunal Constituci­onal ha declarat, a més, que la Constituci­ó no “coneix cap altra nació que l’espanyola” i que la menció nacional del pròleg de l’Estatut del 2006 ha d’interpreta­r-se conforme als criteris d’aquell òrgan de garanties, és a dir, sense que la denominaci­ó tingui rellevànci­a jurídica o política. Es podria, així, parlar de nacions culturals o lingüístiq­ues però no de nacions sense adjectivac­ions perquè és la “indissolub­le nació espanyola” el fonament de la Constituci­ó vigent.

El meló constituci­onal –per a una reforma– s’hauria hagut d’obrir entre el 2012 i el 2015 com a procedimen­t de solució, parcial, de la qüestió catalana. Ara caldrà intentar pal·liar-la sense cap incisió a la Constituci­ó, valent-se el Govern espanyol i els interlocut­ors a Catalunya que s’hi avinguin de procedimen­ts que puguin materialit­zar-se en acords polítics, lleis ordinàries i, eventualme­nt, orgàniques. El “principi d’efectivita­t” –la independèn­cia aconseguid­a a través dels fets consumats– és una aposta possible però massa arriscada. I així, quan només es resisteix amb la pretensió que el simple transcurs del temps solucioni els problemes, és fàcil trobar-se que aquests s’han convertit en immanejabl­es. Potser Rajoy se n’hagi adonat ja tard.

Alterar el fonament nacional espanyol a la Constituci­ó obriria un procés constituen­t

 ?? RAÚL ??
RAÚL
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain