La Vanguardia (Català)

Volkswagen i Cassandra

- Glòria Serra

Avegades fa força fàstic tenir raó. Ho pensava aquesta setmana en veure que la Unió Europea ha obert expedient a Espanya per no haver sancionat Volkswagen en el Dieselgate. Fa uns mesos vaig escriure en aquesta mateixa columna una reflexió sobre l’afer que era tot un exercici de predicció. Feia de sibil·la, vaja. Em preguntava en què quedaria a Espanya la investigac­ió i les més que lògiques sancions al gegant automobilí­stic Volkswagen arran l’escàndol de la manipulaci­ó dels motors d’una part dels seus models dièsel. Si ho recorden, la trampa va ser descoberta fa un any als Estats Units: la multinacio­nal alemanya havia retocat el sistema informàtic d’alguns models perquè enganyessi­n les anàlisis d’emissions de fums. D’aquesta manera els indicadors de contaminac­ió eren més baixos que els reals i aconseguie­n una millor qualificac­ió en el rànquing de vehicles menys contaminan­ts.

Les conseqüènc­ies primeres de l’afer van ser la dimissió fulminant del director executiu de Volkswagen, la pèrdua d’una quarta part del valor de la companyia a la borsa i una provisió de fons força important per pagar el canvi de software en tots els models afectats a tot el món. Jo ja he rebut la meva carta, perquè el meu cotxe és un dels models

El Govern espanyol, davant l’amenaça que Brussel·les els acabi sancionant, s’ha posat de perfil i diu que ho investigar­à

trucats, i ben aviat passaré perquè me’l converteix­in en un vehicle que ja sé que per desgràcia és més contaminan­t, però més honest. Als Estats Units, on va esclatar tot, la investigac­ió s’ha acabat amb un acord amb la marca per evitar una onada de demandes massiva que amenaçava d’ofegar el gegant del motor en indemnitza­cions milionàrie­s. Volkswagen haurà de pagar al Govern nordameric­à 15.000 milions de dòlars.

A Espanya, l’intrèpid ministre Soria, abans de fer un sonor mutis empastifat pels papers de Panamà, va passar primer del to sever exigint explicacio­ns a Volkswagen, anunciant investigac­ions i prometent sancions exemplars a posar-se com a estora de porta als peus de l’empresa. N’hi va haver prou que la companyia amenacés de retallar les inversions en nous models a les plantes que té a Espanya, començant per la de Martorell, perquè desaparegu­essin les exigències de devolució dels ajuts del pla PIVE usades fraudulent­ament, per exemple. Un any després, no sabem res dels resultats de la promesa investigac­ió ni de cap hipotètica sanció. De moment, el Govern espanyol, davant l’amenaça que Brussel·les els acabi sancionant, s’ha posat de perfil i diu que ho investigar­à. Molta investigac­ió per no res, vaja.

I aquestes eren justament les meves pessimiste­s prediccion­s: que Espanya seria dels països on a Volkswagen enganyar i mentir li sortiria absolutame­nt gratis. En fi. Potser és aquesta estranya setmana, una pluja escocesa de festes i dies laborables. Potser és l’excés de temps lliure o els colors grisos i apagats d’aquest mes de desembre que m’inspiren un estat d’ànim malenconió­s. Però avui em sento una mica com la mítica sibil·la grega, Cassandra, dotada pels déus amb el do de la profecia, però amb la maledicció de no ser mai creguda. En el meu cas, la maledicció és haver estat afavorida amb el do del “pensa malament, i l’encertaràs”. Per cert, la possible sanció que posi Europa a Espanya per no investigar i castigar Volkswagen, cal que els digui qui l’acabarà pagant?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain